UKRAJINCI KAO NATO 1999. GODINE: Ukrajinska vojska kasetnim bombama tuče po civilima

UKRAJINCI KAO NATO 1999. GODINE: Ukrajinska vojska kasetnim bombama tuče po civilima

21 oktobra 2014

UkraineOrganizacija “Human Rights Watch“ saopštila je da je ukrajinska vojska koristila kasetne bombe protiv civila, što je protivno pravilima ratovanja. Da podsetimo, radi se o istom naoružanju koje je NATO koristio 1999. godine tokom bombardovanja SR Jugoslavije.

“Human Rights Watch“ navodi da je tokom istrage zabeležio brojne slučajeve korišćenja kasetnih bombi u naseljenim područjima, tokom borbe Vojske Ukrajine sa pripadnicima proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Ova organizacija na svojoj internet stranici saopštila je da, iako je teško da utvrdi za koliko su napada odgovorne ukrajinske snage, ali dokazi ukazuju da je Vlada Ukrajine kriva za korišćenje zabranjene municije u atacima na Donjeck, uporište prorusa.

“Human Rights Watch“ piše da je 2. oktobra nastradao radnik Crvenog krsta, upravo od kasetnih bombi koje su tada bačene na Donjeck.

“Šokiran sam kada vidim da se oružje, koje je inače većina zemalja zabranila, koristi u tolikoj meri na istoku Ukrajine“, kaže stručnjak za oružje “Hjuman rajts voča“ Mark Hiznej.

Ova organizacija navodi da su dva svedoka potvrdila da su upotrebljene kasetne bombe u tom napadu 2. oktobra, a da one bačene iz pravca jugozapada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *