Ukrajinci opkoljeni na jugu Luganske Republike ponudili – kapitulaciju

Ukrajinci opkoljeni na jugu Luganske Republike ponudili – kapitulaciju

3 avgusta 2014

UkraineArmy2Ukrajinske jedinice – opkoljene na jugu Luganske Republike, između naselja Pančenkovo i Birjukovo i granice sa Rusijom – zatražile su pregovore o kapitulaciji.

Štab Armije LNR saopštio je da se radi o grupaciji koja je imala zadatak da odseče snage Novorosije od granice sa Rusijom, ali se ubrzo sama našla u okruženju. Takođe: da su se Ukrajinci odlučili za predaju zato što su ispucali sve artiljerijske projektile, pa im je preostalo samo nešto puščanih metaka..

Na punudu kapitulacije možda je još više uticao nedostatak hrane. Ukrajinska avijacija je proređena, a i ne usuđuje se da leti na visinama ispod 9000 metara, pa i ono malo padobrana sa hranom često završi na teritoriji pod kontrolom Armije LNR.

Ukrajinci su predložili da se predaju pod ovim uslovima: uništavaju svu artiljeriju i drugu vojnu tehniku koju imaju (oko 70 „komada”), predaju snagama Luganske Republike svo streljačko naoružanje i preostalu municiju, a snage LNR i otvaraju „koridor za povratak u Ukrajinu”.

Štab Armije LNR je ovu prvu ponudu već odbacio. Traži i svo teško naoružanje kojim opkoljena grupacija raspolaže. Neoštećeno.

Pregovori mogu potrajati još koji dan. Štab Armije LNR svojim snagama je naredio: ukoliko jedini ispostavljeni uslov (predaja celokupne vojne tehnike) ne bude prihvaćen – da nastave sa blokiranjem i artiljerijskim „pročešljavanjem” teritorije koju još drže opkoljeni Ukrajinci.

KOMENTARI5 komentara

 1. KRAJIŠNIK says:

  Srećno!

 2. marko says:

  Desice se naveidjeni pokolj posle predaje.Zivi bili pa videli :(

 3. Enky says:

  Sve da predaju a ne da unistavaju.

 4. s@Ša says:

  Pa ima i druga opcija da vi ne uništavate oružije ali da zato budete svi pobijeni pa vidite šta vam je bolje,ne treba imati milosti prema njima jer je ni oni sigurno ne bi imali prema Rusima,na kraju krajeva da su uspjeli u svom naumu šta bi se desilo sa ovima koje danas mole!

 5. buchkalo says:

  Nema ukrainska vojska ambicije za ratovanje,sad prisilno sprovode regrutaciju. Mnogi ce da prebegnu ili kao da budu zarobljeni da bi sacuvali zivu glavu. Taj rat sad vec ulazi u zavrsnu fazu jer su se snage nr povukle sa teritorije koja je u sustini i bila bitna amerikancima. Montiraju se uveliko postrojenja za dobijanje nafte i gasa iz skriljaca i to bi bilo to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *