УКРАЈИНЦИ ПОКУШАЛИ ДА ВРАТЕ СОЛЕДАР: У офанзиви погинуло 200 украјинских војника

UKRAJINCI POKUŠALI DA VRATE SOLEDAR: U ofanzivi poginulo 200 ukrajinskih vojnika

13 januara 2023

UKRAJINSKA armija pokušala je da kontranapadom skine rusku spoljnu blokadu Soledara.

Nejasno je da li je ambicija vojnog vrha u Kijevu bila sračunata na vraćanje kontrole nad celim „gradom soli“ (do rata je imao bezmalo 80.000 stanovnika) ili samo – otvaranje koridora za evakuaciju svojih opkoljenih u samom njegovom centru. I ostaće nejasno jer je ukrajinski kontraudar doživeo potpuni neuspeh.Oružane snage Ukrajine izgubile su 200 ljudi pokušavajući da izvrše kontranapad na Soledar.

Ukri su krenuli sa dve brigade (46-om i 77-om). Sa francuskim oklopnim vozilima VAB i britanskim protivominskim transporterima Wolfhound.

Ali, nisu uspeli.

Kijev je svoje mrtve – da bi prikrio stvarne gubitke – proglasio za „nestale“.

Prema presretnutim razgovorima Ukrajinaca, u njihovim jedinicama za probijanje obruča nije bilo komandira četa i bataljona.

Otkrila ih je i uništilo dežurno „krilo“ ruskih jurišnih aviona Su-25.

Obruč oko Soledara sa severa i zapada drže ruski padobranci, a sa Ukrima opkoljenim u gradu račune svode pripadnici ruske privatne vojne kompanije „Vagner“ (Amerikanci tvrde da ih je ukupno oko 50.000)

Osnivač „Vagnera“ Jevgenij Prigožin ponovio je da ne može biti ni reči o bilo kakvom humanitarnom koridoru za Ukre opkoljene u Soledaru.

On nije korigovao svoju prethodnu izjavu da su Oružane snage Ukrajine u završnim borbama za Soledar imale 500 poginulih.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Belci ginu, Jevreji presrecni. Zelenski slaze pare u kesu, u sradnji sa Jevrejinom Putinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *