УKРАЈИНЦИ ПОНИЗИЛИ ПОРОШЕНKА: Упркос забранама милиони верника на литургијама У ЦРKВАМА МОСKОВСKЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ!

UKRAJINCI PONIZILI POROŠENKA: Uprkos zabranama milioni vernika na liturgijama U CRKVAMA MOSKOVSKE PATRIJARŠIJE!

8 januara 2019

Milioni vernika iz cele Ukrajine prisustvovali su božićnim liturgijama u hramovima Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, bez obzira na pozive aktuelnih vlasti da pređu u novu crkvenu organizaciju, rekao je rukovodilac pres-službe UPC, arhiepiskop irpenski Kliment.– Nedavni prenos liturgije iz Kijevsko-pečerske lavre pokazao je da je ceo hram ispunjen vernicima. Isto se može reći i o drugim hramovima kanonske crkve, bez obzira na agitaciju provladinih televizija i poziva da se pređe u novu crkvenu strukturu sumnjivog sadržaja (Pravoslavnu crkvu Ukrajine) – rekao je Kliment.

On je naglasio da kanonska crkva sa 12.500 crkava ostaje najveća u zemlji.

U Kijevsko-pečerskoj lavri je održana liturgija koja je trajala celu noć sa osveštavanjem božićnih kolača, a ujutru je mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije lično odslužio svečanu liturgiju u hramu. Samo televizija „Inter“ je prenosila službu UPC, dok su svi ostali kanali prenosili liturgiju iz Hrama Svete Sofije, gde su poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanij i predsednik države Petro Porošenko predstavili dobijeni tomos.

KOMENTARI11 komentara

 1. milorad says:

  Divna liturgija, kao u carigradu pred upad turaka, sveto mesto,sveti ljudi.

 2. Taipova Češma says:

  Crkva nisu zgrade i manastiri,tomosi i ikone - CRKVA su LJUDU,vernici.

 3. Vojna i ojdesve says:

  Gospod Bog Savaot. Gospod Isus Hristos Sinot Bozhji da blagoslovi ljude istinskim srcem i put pod noge u borbu duhovnu...

 4. petrovgrad says:

  Sad im je bliži Istambul od Moskve.

 5. PRVA LINIJA says:

  DOBIJENIM ,,TOMOSOM" MOGU DA SE ODVEZU IZ UKRAJINE POSTO CE USKORO MORATI DA PLATE ZA SVE...

 6. Zoran says:

  A imaju i jelku. To pravoslavno neki obicaj?

  • Slobodanka says:

   Isti takav običaj je i u Moskvi.

   • Deda Micko says:

    Slobodanka, lepo se obuci da sacekas Putina, on donosi orden za "nasega" Vucka. Sta kazes na to, nesto si se ucutala?

    • Slobodanka says:

     Znamo da je AV lukavi ćifta (prefrigani malograđanin) i da je taj orden nekako istrgovao te da može da se razmeće po neobaveštenoj i slabopismenoj Srbiji. Bio bi fazon da naši ljudi izađu sa natpisima: "Vodi ga sa sobom." i "Vodi ga u Sibir."

    • Slobodanka says:

     Juče, na Božić, na Sputnjiku su objavili ovo: "Pustinjaci Svete gore znaju kako da Srbi sačuvaju Kosovo i da se odbrane od NATO-a (video)". Intervju je sa našim Nenadom Andrićem koji često posećuje Svetu Goru te je napisao i knjigu "Susreti sa Svetogorskim starcima". Ja kao žena ne mogu da stignem na Svetu Goru, pa mi je ova tema interesantnija od dolaska bilo kog političara u Beograd. Imam utisak da su poruke svetogorskih staraca ozbiljnije od mnogo čega što se kreira i plasira direktno u Beogradu. - Knjiga donosi i ovu priču, ali i poglavlje „NATO Satana“, priču o isterivanju đavola, u kojoj govori kako može da se spasi Srbija. Nema spasa bez molitve, samo to Srbi nikako da shvate, monaška je poruka. „Srbija nikad ne sme da uđe u NATO. Moli se i ujutro i uveče da Srbija nikad ne uđe u NATO, da se zbližimo s Rusijom i da nam ne otmu Kosovo. I nemoj da mrziš Amerikance, oni su nezlobivi, samo im političari ne valjaju“, rekao mu je jedan monah. - Dakle čim je ovo tema i ovakve molitve pominju to govori da nam tri opasnosti prete: Mi smo jako daleko duhovno i mentalno od Rusije i pod ovim prozapadnim vladarem i lažnim rusofilom Vučićem, a jako smo blizu konačnom otimanju Kosova i ulasku u NATO.

    • Slobodanka says:

     Deda Micko često paniči i najverovatnije iz straha postao je dežurni rusofob. Sam đavo koristi strah da bi ovladao ljudima pa upitaj se ko vlada tobom. Otrovana duša nikog neće spasiti, nego naprotiv povećaće štetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *