УКРАЈИНЦИ ПРЕТЕ СРБИМА! Кијев се заиграо

UKRAJINCI PRETE SRBIMA! Kijev se zaigrao

17 septembra 2023

Goranu Petronijeviću, Goranu Šimpragi i Srđanu Perišiću Ambasada Ukrajine u Srbiji zapretila je „privođenjem pravdi“ i sankcijama zbog toga što su kao posmatrači učestvovali na izborima u Donjecku i Zaporožju

Ambasada Ukrajine u Srbiji najavila je da će beogradski advokat Goran Petronijević, Goran Šimpraga i prof. dr Srđan Perišić snositi posledice jer su učestvovali kao međunarodni posmatrači na nedavnim izborima u oblastima koje su posle referenduma ušle u sastav Ruske federacije.Regionalni i opštinski izbori održani su od 8. do 10. septembra u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, kao i na Krimu i gradu Sevastopolju. Prema listi koju su objavili Ukrajinci, srpski posmatrači bili su u Donjecku i Zaporožju.

Za ukrajinsku ambasadu u Srbiji to su „lažni izbori RF na privremeno okupiranim teritorijama“, kako je navedeno u saopštenju koje je objavio beogradski „Blic“. Delovanje trojice posmatrača državljana Srbije, kako se dodaje, nije samo „protiv Ukrajine, već i narušava međunarodno pravo, dakle usmereno je protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta same Srbije“.

Navodi se da će oni biti „privedeni pravdi“, kao i da će se tražiti „uvođenje novih međunarodnih sankcija umešanima“, što su pretnje koje se ne odnose samo na trojicu Srba, već i na sve koji su učestvovali u izborima, kako je to objasnila Ambasada Ukrajine u saopštenju.

Petronijević, Šimpraga i Perišić osvanuli su i na „crnoj listi“ koju je na društvenoj mreži Iks objavila transrodna portparolka ukrajinske vojske Sara Ešton Sirilo.

U njenoj objavi navodi se da je reč o spisku 34 ne-ruska državljana koji su učestvovali kao posmatrači na izborima na „okupiranoj ukrajinskoj teritoriji“. Sara ocenjuje da je reč o „lešinarima“ koji se hrane „patnjom Ukrajinaca na okupiranim ukrajinskim teritorijama“, dok iz diplomatskog predstavništva u Srbiji pomenutu trojicu nazivaju „propagandistima“ čije „antiukrajinske i antisrpske aktivnosti dugo finansira Ruska federacija“.

Prof. dr Srđan Perišić kaže za RT Balkan da ga ne iznenađuje ovakva reakcija ambasade i da je nešto slično i očekivao.

„Ovaj globalni sukob čiji smo svedoci razotkriva ko je gde. Ja sebe vidim kao predstavnika Srba, nisam ničiji predstavnik, ja sam profesor političkih nauka, prijavio sam se kao međunarodni ekspert i otišao“, objašnjava Perišić.

Kako kaže, narod koji živi u ovim oblastima, a koji je izašao prvi put na izbore u sastavu Rusije, zaslužuje svu pažnju ovog sveta pa i međunarodnih eksperata po pitanju izbora.„Treba da vide da nisu sami, da svet izvan Zapada njih gleda kao obrazac kako se suprotstaviti upravo tom Zapadu i nametanju njihove demokratije za koju oni smatraju da je univerzalna, što je potpuno pogrešno. Ne postoji univerzalna demokratija, već svaki narod, svaka zemlja ima svoj izraz demokratije i to treba da podržimo“, kaže Perišić.

Rusi u Donjeckoj republici gde je on bio posmatrač, kako kaže, žele mir, prosperitet, svoju budućnost, ali onako kako su oni to odlučili prošle godine na referendumu.

Osvrćući se na deo saopštenja ukrajinske ambasade u kojem se posmatračima iz Srbije spočitava da svojim aktivnostima narušavaju međunarodno pravo i suverenitet Srbije, Perišić kaže da Ukrajina od 2014. godine nema svoj suverenitet, dodajući da je te godine upravo Zapad srušio Ukrajinu kao državu.

„Uložili su pet milijardi dolara u Majdan-revoluciju i to se i ne krije, to je i Viktorija Nuland izjavila. Uložili su toliko novca da sruše politički i pravni sistem u Ukrajini i od tada Ukrajina kao država ne postoji. Postoji bezvlašće, progon ruskog naroda“, rekao je Perišić.

On dodaje da je osamdeset odsto građana Srbije, a devedeset odsto Srba na Balkanu na strani Rusa i Donjecke republike u kojoj je bio kao međunarodni ekspert.

„Niti sam koga ugrozio, pogotovu ne Srbe ili Srbiju, nego sam naprotiv izrazio stav većine građana Srbije“, ističe Perišić.

Komentarišući spisak zvaničnika ukrajinske vojske, dodaje da ga takve stvari ne plaše.

„Bio sam u Zaporoškoj oblasti kao ekspert koji je posmatrao referendum kojim se Zaporoška oblast vratila u sastav Rusije, bio sam sada u Donjecku. I sledeći put ću otići, nikoga se ne plašim“, kaže Perišić.

(RT Balkan)

KOMENTARI12 komentara

 1. Pingback: UKRAJINCI PRETE SRBIMA! Kijev se zaigrao – Sedma Sila

 2. Cp6a says:

  Ovaj profa odličan.

 3. Beli Orao says:

  Đ E ukro ustaše samo znate da primetite ali iza tog se oslikava vaša nemoć totalna , zato zavežite gubicu vi i vaši ambasadori!

  • Nešo says:

   Kao da slušam Zapadnu ,,braću'' ustaše. Verna su kopija.100%.

 4. VRSK says:

  Za nas su Ukrajinske vlasti cionističko-nacistička organizacija koja će uskoro prestati da postoji.

 5. Ivke says:

  A sto su ukre nadgledale izbore na KiM to je OK

 6. da da says:

  Ambasada ukrajine u Beogradu preti srpskim građanima,da Srbi vladaju Srbijom celo osoblje bi poslali za ukrajinu prvim busom,preko Mađarske.Ovako ništa od toga,sledi izvinjenje nacistima,koji su slovo A pretvorili u slovo B iz čiste zlobe,sluganjština američka.

 7. Ficko says:

  Treba razlikovati ukrajinski narod od ovih naci zločinaca koji su uz pomoć pre svih Amerike i Engleske, srušili legitimnu vlast u Ukrajini, a onda debelo doprineli da masovno ljudi ginu, zloupotrebljavajući mehanizme države krijući se iza moći institucija.

 8. RASPUCHIN says:

  Prvo , Ovaj ambasador bi trebao znati da je teritorijalni integritet bio "svetinja" i za SFRJ pa su tada njegovi ukro-nacisti podržavali ustašo-naciste u "lijepoj njinoj" kao i nasilnu i protivpravnu secesiju republika. Drugo , Srbi , kao konstitutivni narod u SR 'rvaCkoj je izašao na referendum i izrazio volju da ostane u sastavu bivše države ili , kao RSK , u federaciji sa ostalim teritorijama koje bi pokazale istu želju. Treće , Ovo nam pokazuje da su "U"N već davno izgubile legitimitet i čitav problem leži u tome. Da li je taj gubitak legitimiteta počeo dolaskom naciste , Kurta Valdhajma , na čelo te organizacije ili nešto ranije , sasvim je nebitno a ono što je bitno je činjenica da su štitili zločine i interese nekoliko zapadnih država na štetu Srba i Rusa. Ovo nam govori da su ukro-nacisti bezobrazni i da njihov ambasador ne poštuje osnove diplomatskog ponašanja a i da mi nedostaje kućnog vaspitanja.

 9. Danilo vladika says:

  Vidi se da ima i poštenih Srba, iako se retko nađu.

 10. Srbski vitez says:

  Ovo ukro-nacističko banditsko osoblje pod hitno nogom u dupe pa fijuknuti ih nazad kod njihovog klovna Zelenskog! Neka tamo "privode pravdi" mamice svoje! Bagra imbecilna fašistička! ŽIVELE RUSIJA I SRBIJA!!!

  • Nešo says:

   Napreeeed Rusijaaaa. Udrite naciste svih boja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *