УКРАЈИНЦИ СЕ МЕШАЛИ У АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ? Теорија која раскринкава медијску хајку на Русе

UKRAJINCI SE MEŠALI U AMERIČKE IZBORE? Teorija koja raskrinkava medijsku hajku na Ruse

4 novembra 2019

Nekadašnji glavni savetnik aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa tokom njegove predsedničke kampanje 2016. godine Pol Manafort zastupao je teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija, odgovorna za hakovanje informacija Demokratske stranke.

Ovo otkriće proizlazi iz upravo objavljenih dokumenata američkog Ministarstva pravde, kroz pregled ispitivanja i imejlove osoba u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Malera o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine. Među 500 strana dokumenata, koji su stavljeni na raspolaganje američkim medijima „Bazfid“ i Si-En-En, na njihov zahtev, shodno pravu na pristup informacijama od javnog interesa, objavljeni su razgovori s nekadašnjim zamenikom Trampove izborne kampanje Rikom Gejtsom i bivšim vodećim predsednikovim savetnikom Stivom Benonom.Gejts je, prema zapisu svedočenja u Ef-Bi-Aju, rekao da je tadašnji šef Trampovog izbornog štaba Manafort govorio kolegama da je hakovanje elektronskih poruka Demokratske stranke verovatno delo Ukrajinaca, a ne Rusa. Prema svedočenju Gejtsa, zvaničnici Trampovog izbornog štaba su bili uvereni da je Kijev namestio da se za to okrivi Moskva.

Dokumenta otkrivaju i da su Tramp, njegovi vodeći savetnici i članovi porodice više puta razgovarali o tome kako da dođu do imejlova do kojih je došao „Vikiliks“, koji je jula 2016. godine počeo da objavljuje hiljade elektronskih mejlova iz uprave američke Demokratske stranke. Objavljene imejl-prepiske između Benona i Džareda Kušnera, Trampovog savetnika i zeta, svedoče o predlozima da se pribave i analiziraju imejlovi Trampove protivkandidatkinje na predsedničkim izborima, demokrate Hilari Klinton.

Američke obaveštajne službe su tad tvrdile da su ti podaci dobijeni zahvaljujući ruskim špijunima i preneti „Vikiliksu“. Sada ova priča dobija „ukrajinski obrt“.

Nove informacije vezane za Ukrajinu pojavljuju se ne samo pri zahuktavanju kampanje za predsedničke izbore u SAD, već i u trenutku kada je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom se daje zvaničan okvir istrazi o opozivu Trampa upravo zbog navodnih pritisaka na Kijev. Šefa Bele kuće demokrate, naime, optužuju za pritisak na rukovodstvo u Kijevu da istraži Trampovog potencijalnog izbornog rivala, demokratu Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je nekad radio u Ukrajini.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *