Ukrajinci skandirali „Putin je naš predsednik“ uz ruske zastave

Ukrajinci skandirali „Putin je naš predsednik“ uz ruske zastave

23 februara 2014

ALeqM5iK722v0sacZxQTk8A1C60ekD2vsgDesetine hiljada ljudi okupile su se na mitingu u Sevastopolju: da pokazu da se na slažu sa onim što se događa u Ukrajini.

Na mitingu je nastupio lider partije Ruski blok Genadij Basov i objavio da počinje upisivanje u „odrede samoodbrane”. Prisutni su oduševljeno pozdravili njegov nastup.

Na mitingu se okupilo oko 20.000 ljudi. Aklamacijom su svu miliciju u Sevastopolju potčinili vlastima grada i objavili da Kijevu više neće plaćati poreze.

Svoj skup nazvali su „mitingom narodne volje” i na njemu su građanina Rusije – biznismena Alekseja Čalija, vlasnika kompanije „Tavrida Elektrik”, izabrali za svog novog gradonačelnika.

Ovo je bila reakcija na odbijanje gradske skupštine da izabere gradsku izvršnu vlast. To je toliko razljutilo okupljene da jedno vreme nisu hteli da odbornike puste iz sale zasedanje.

Uzimajući reč Čalij je ocenio da mu njegovo imenovanje liči na postavljanje generala sovjetske armije tokom 1942. godine. Pri tom je obećao da će se truditi da reši „sve probleme Sevastopolja u ova teška vremena”

Na mitingu nije bilo ni jedne ukrajinske zastave: samo ruske trobojke, Andrejevska zastava ruske ratne mornarice i jedna zastava Belorusije.

Na mitingu se skandiralo: „Putin je naš predsednik” i „Rusijo, uzmi nas nazad!”

Predstavnik vlasti u Kijevu Vladimir Jacuba pozvao je okupljene da ne nasedaju provokacijama i da „sačuvaju jedinstvo sa Ukrajinom”, ali je izazvao burna negodovanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *