Ukrajinci su 2001. godine srušili ruski avion

Ukrajinci su 2001. godine srušili ruski avion

20 jula 2014

untitled j67U istoriji civilne avijacije nekoliko puta su se putnički avioni našli na nišanu, često slučajno. Poslednji takav incident se dogodio 2001. godine, kada je svih 78 putnika i članova posade poginulo jer su ukrajinske snage slučajno, tokom vojne vežbe, raketom „S-200“ pogodile ruski putnički avion koji je leteo na relaciji Tel Aviv-Novosibirsk, nakon čega se letelica u plamenu srušila u Crno more.

Prvi slučaj obaranja putničkog aviona zabeležen je 1955. godine, kada su sedam članova posade i 51 putnik poginuli nakon što je avion kompanije „El Al“ na liniji Beč – Tel Aviv preko Istanbula pogođen u bugarskom vazdušnom prostoru.

A 1973. godine oboren je libijski „boing 727“ dok je leteo iz Tripolija za Kairo preko Bengazija, u izraelskom vazdušnom prostoru. Preživelo je pet od ukupno 113 osoba.

Statistika beleži obaranje i dva putnička aviona korejske avio-kompanije i jednog iranske. Prvi je 20. aprila 1978.godine skrenuo sa kursa na relaciji Pariz – Seul i zalutao u tadašnji Sovjetski Savez. Napadnut je u vazduhu. Poginula su dva od 97 putnika, a zatim se letelica prinudno spustila na zaleđeno jezero.

Avion iste avio-kompanije, 1. septembra 1983. godine, oborila je najmanje jedna sovjetska raketa vazduh-vazduh, pošto je, takođe greškom, ušao u vazdušni prostor SSSR. Poginulo je svih 240 putnika i članova posade. Poslednji do sada zabeležen slučaj, dogodio se 3. jula 1988. godine: avion iranske avio-kompanije oborila je raketa zemlja-vazduh ispaljena sa američkog vojnog broda „Ju-Es-Es Vinsens“. Poginula su 274 putnika i 16 članova posade.

Godine 1993, tri gruzijska aviona kompanije „Transer“ oborile su, u odvojenim incidentima, rakete u Suhumiju, u Abhaziji, pri čemu je poginulo ukupno 136 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *