UKRAJINCI SU OD SADA AGRESORI – Donjecka republika počela formiranje armije

UKRAJINCI SU OD SADA AGRESORI – Donjecka republika počela formiranje armije

14 maja 2014

_74327949_021958532-1Donjecka narodna republika počela je – kako je objavio kopresednik njene privremene vlade Denis Pušiljin – formiranje sopstvene armije.

Letonskoj radio-stanici Baltkom, Pušiljin je rekao: „Već smo počeli. Ukrajinske vojne formacije koje se sada – posle referenduma i proglašenja države Donjecka naroda republika – nalaze na našoj teritoriji, za nas su okupatroske snage. One morati da napuste Donjecku republiku. Ili dobrovoljno ili će ih na to prisiliti naša armija“.

Pušiljin nije otkrio na koji se način kadrovski kompletira „donjecka armija“ i da li će biti regrutacije i mobilizacije. Samo je podvukao: „Mi moramo proći i kroz tu fazu“!

Dodao je da će u Donjeckoj republici najviši organ vlasti biti Vrhovni sovjet koji će formirati vladu i državni savet bezbednosti.

Indikativno je takođe da istovremeno „narodni gubernator“ Dobasa, Pavel Gubarjev, objavio da je počeo osnivanje nove političke partije koja će se zvati – Novorosija.

Gubarjev nije krio da on na novoformiranu Donjecku republiku gleda kao na „prvi korak u oslobađanju i ujedinjavanju ruskih zemalja jugoistočne Ukrajine koje će formirati „novu nezavisnu federativnu državu Novorosiju“.

Glavnu – ili jednu od glavnih uloga – u novoj armiji imaće komandant odbrane Slavjanska Igor Strelkov koji je danas objavio da je ukrajinska nacionalna garda u borbama kod Kramatorska imala više od sto poginulih i oko 30 ranjenih.

Strelkov tvrdi da su Ukrajinci imali preko sto poginulih i u nedavnim borbama za brdo Karačun kod Slavjanska.

Prema njegovim rečima, kijevska hunta je izmislila da je iz jedinice kod Žitomira dezertiralo više od 100 vojnika jer nema petlje da njihovim roditeljima prizna da su poginuli u borbama oko Slavjanska i Kramatorska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *