UKRAJINKE BLOKIRALE SRPSKE KAMIONDŽIJE: Ne možete dalje, zato što se ruski saveznici

UKRAJINKE BLOKIRALE SRPSKE KAMIONDŽIJE: Ne možete dalje, zato što se ruski saveznici

31 jula 2014

ukrajinkeVozači iz naše zemlje već dva dana „zarobljeni“ u mestu Ratne na granici Ukrajine i Belorusije. Žene posedale ispred vozila, protestuju zbog mobilizacije muškaraca. Vozačima polako nestaje hrane i vode.

Sukobi na istoku Ukrajine imaju takve „odjeke“ da posledice trpe i oni koji sa ratom nemaju nikakve veze. Tako je već dva dana u mestu Ratne, desetak kilometara od granice Ukrajine i Belorusije, zaustavljeno osam srpskih kamiona koji u hladnjačama prevoze voće u Rusiju.

Srpski vozači tvrde da im je put preprečilo 300 Ukrajinki, jer veruju da su „Srbi ruski saveznici“, a njima je prolaz zabranjen!

Koliko će „zarobljeništvo“ potrajati, vozači kažu da ne znaju, ali se žale da im nestaje i hrane i vode, kao i goriva za hladnjače pa strepe da će roba propasti. A vrednost voća u svakom kamionu je oko 20.000 evra!

– Već dva dana put nam blokiraju uglavnom žene, uz obrazloženje da ne možemo dalje samo zato jer smo Srbi – ispričao je juče za „Novosti“ Ivan Rošković iz Smedereva, jedan od vozača.

– Rekle su nam da nas kažnjavaju jer smo stari ruski saveznici, a zbog Rusa su, njihovi muževi, sinovi i očevi, već 45 dana mobilisani. Neki su i poginuli.

Mi smo nemoćni da bilo šta uradimo. Obavestili smo porodice i firme za koje radimo, kao i ambasadu Srbije u Ukrajini.

Umesto podrške, kako tvrdi naš sagovornik, iz ambasade su kritikovani zašto su uopšte krenuli tom magistralom kada znaju da je ratno stanje.

– Ovim putem prolazili smo i ranije, a vozači koji su prelaz prošli prethodnih dana nisu imali nikakvih problema. Mi smo prvi koje je zaustavio „kordon“ Ukrajinki, a iza nas sada čeka još petneaestak kamiona iz Makedonije i toliko iz Turske – priča Rošković.

– Ovde, istina, ima i ukrajinske policije. Iako malobrojni u odnosu na žene, pokušali su da nam pomognu.

Tražili su od Ukrajinki da nas puste, ali one nisu pristale.

Kako smo juče kasno po podne saznali od vozača, policiji se u Ratnom pridružila i vojska.

Put je, međutim, i dalje blokiran.

– Laknulo nam je kada je stigla vojska i nadamo se da će nam uskoro otvoriti prolaz – kaže Rošković, koji je „zatočen“ na granici sa još sedam vozača među kojima su Milan Atlija, Veselin Vasić, Radoš Spasić, Radomir i Nedeljko Božić.

– Rekli su nam i da će predstavnici lokalnih vlasti tokom noći otputovati u Kijev, pa se i mi nadamo nekom rešenju.

Od osam naših „zarobljenih“ kamiona, po Roškovićevim rečima, četiri su pošla za Rusiju, a četiri su se vraćala u Srbiju.

Iz različitih su firmi u Šajkašima, Smederevu, Lazarevcu i Lajkovcu, a prevoze nektarine, breskve i kupine.

U toku dana, iza naših kamiondžija, sa obe strane granice, nanizalo se nekoliko desetina kolega prevoznika iz drugih zemalja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. David Gajic says:

    Pa zaista, koji su djavo isli tuda kad se zna da je tamo narod poludeo. Mogli su obici preko Belorusije, napravili bi vise kilometraze ali bi bar spokojno prosli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *