UKRAJINSKA ANALIZA: Porošenko uskoro pada, na vlast dolaze neonacisti

UKRAJINSKA ANALIZA: Porošenko uskoro pada, na vlast dolaze neonacisti

3 novembra 2014

ukraine-nazi-march-1Zapadni mediji tvrde da se Ukrajina stabilizuje i polako okreće prema EU, međutim, to nije tačno. Država je podeljena na istok i zapad, pri čemu je istok potpuno obespravljen.

Vlada nasilje neonacista na ulicama, dok podrška za Porošenka opada, pošto nije uspeo da se učvrsti kao vođa države.

Ukrajina je ove godine doživela veliki okršaj u samoj vlasti između dve frakcije političke elite. U februaru 2014. godine, jedna frakcija je dobila bitku pribegavajući nasilnom prevratu.

Od tada, ova frakcija pokušava da učvrsti svoju kontrolu nad državom tako što eliminiše sve tragove gubitničke frakcije. Nakon što je preuzela kontrolu nad predsedništvom, vladom, Ustavnim sudom i medijima, ova frakcija sada koristi izbore da napravi čistku u državnom parlamentu, što je priznao i sam Porošenko.

Namera je da do kraja ovog procesa ne ostanu čak ni tragovi rivalske frakcije koja je bila na vlasti pre prevrata u februaru.

Ova čistka se naravno odvija pod zastavom „antikorupcije“ i „demokratije“, a svi već znamo da je taj slogan mnogo puta korišćen još od osamdesetih godina od strane prozapadnjačkih liberalnih frakcija koje žele da diskredituju i eliminišu svoje neprijatelje.

Pristalice poražene frakcije pokušavaju da oforme novu političku snagu, ali njihove šanse da se suoče sa nasiljem i čistkom je, uz efektivno prisustvo u parlamentu, uprkos dobrom kotiranju, minimalno.

Interesantno je da je i režim koji vrši čistku sam po sebi pun pukotina.

Izbori potvrđuju da Porošenko nije uspeo da učvrsti svoju poziciju kao neprikosnoveni vođa države. Činjenica da je njegov blok drugi ili u najboljem slučaju izjednačen sa prvim, koji vodi njegov nekadašnji saveznik Jacenjuk, pokazuje do koje mere je njegova popularnost opala kao rezultat ekonomske krize i vojnog poraza u avgustu.

Ako je jedan od ciljeva zbog kojih je Porošenko pozvao na izbore bio taj da učvrsti svoju poziciju kao vođa režima, taj cilj se neće ostvariti.

Relativno slaba podrška za blokove Timošenkove, Ljaška i Svobode, pokazuju da podrška javnosti za ekstremnu politiku opada i da je narodu dosta rata.

Treba da bude jasno da ne postoji „mirovna stranka“ u okviru trenutnog ukrajinskog režima. Svi lideri različitih frakcija su ujedinjeni po pitanju neprijateljstva prema separatistima na istoku.

Međutim, pošto nema „mirovne stranke“, sigurno je da postoji „ratna stranka“, čiji su ciljevi momentalno produženje rata. Loš odziv ka ovakvim strankama, poput stranke Timošenkove i Lijaška, pokazuju da je u ukrajinskom narodu nestao entuzijazam za produženje rata.

Ta činjenica, međutim, ne znači da se rat neće produžiti. Sada je već jasno da Ukrajinom ne upravljaju vlada, izbori, parlament niti javno mišljenje, već političko nasilje onih koji kontrolišu ulice.

Što se tiče Desnog sektora i drugih nacističkih grupa, mala podrška na izborima nije smanjila njihovu političku ulogu. Njihov cilj je da i dalje aktivno terorišu i plaše neprijatelje režima.

To im je bila uloga tokom prevrata u februaru i to je uloga koju su nastavili da igraju. Na taj način oni poseduju znatnu moć u okviru režima pošto uvek postoji pretnja da će iskoristiti nasilje da dođu do onoga što žele.

Oni su to već uradili nekoliko puta, kao što su to učinilu u junu, produžavajući rat i uvodeći antikorupcijski zakon. Moguće je da će to učiniti ponovo kako bi se nastavilo sa ratovanjem.

Sada je više nego ikad jasnija podela na istok i zapad i zašto je moralo da dođe do februarskog prevrata. Bez prevrata i čistke koja je usledila, trenutna vlada nikad ne bi mogla da ostvari nepriskosnovenu kontrolu nad ukrajinskom politikom i društvom.

Izbori, dakle, ne predstavljaju učvršćivanje vlade kao što mnogi tvrde, već bi zapravo mogli da izazovu još veću nestabilnost.

Pobunjenički regioni su odbili da učestvuju u izborima i izjasnili se da će održati svoje izbore. U Ukrajini će se, dakle, odviti dva rivalska seta izbora u roku od nedelju dana, koji će samo još više iskristalisati podelu države koja se trenutno odvija.

Iako pobednici ukrajinskih parlamentarnih izbora nisu još ozvaničeni, pravi gubitnik je zapravo ukrajinski narod.

U izboru između korumpiranih oligarha i nacističkih ludaka, Ukrajinci su se u većem broju opredelili za one prve, dok drugi postaju još jači.

Narod Ukrajine je odabrao put vladavine oligarha u nadi za mitskim evrointegracijama. U međuvremenu, ljude u Donjecku i Lugansku i dalje ubija vojska Kijevskog režima.

Dok istok i dalje ostaje ratna zona, Kijev će uskoro postati politička ratna zona pošto će u skorijoj budućnosti sigurno doći do okršaja nacista i oligarha.

Vrlo je verovatno da će se nova vlada raspasti i pre nego što počne sa radom.

Uskoro će Desni sektor i ostali nacisti ponovo paradirati kroz ulice Kijeva uzvikujući slogane i potpaljujući nasilje, pozivajući na još jedan nasilni puč.

Možda će tek onda zapadni mediji i političari shvatiti kakav su haos napravili u Ukrajini.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *