Украјинска армија имала наредбу да до Нове године заузме Дебаљцево, Угљегорск и Горловку

Ukrajinska armija imala naredbu da do Nove godine zauzme Debaljcevo, Ugljegorsk i Gorlovku

21 decembra 2016

19ukraine-army-435

Dvodnevni pokušaj proboja prema Debaljcevu koštao je ukrajnsku armiju najmanje pet puta više poginulih vojnika nego što to zvanični Kijev priznaje.

Ukrajinski info-portal KharkivToday objavio je ovo svedočenje jednog pripadnika 54-te mehanizovane brigade koja je bila „bačena na Debaljcevo”:

„Dobili smo naredbu da separatiste prvo isteramo iz šume pored sela Luganskoje. Međutim, imali smo 25 poginulih i to – samo tokom tri prva sata borbe. To sam svojim očima video. A imali smo i oko 35 ranjenih. Na tom je samo nas šest ostalo nepovređeno u tom napadu”.

Isti portal objavio je i svedočenje ukrajinskog vojnika sa nadimkom „Jermak” koji je ispričao da je „neprijateljska artiljerija bila užasna”:

„Svi mi koji smo završili u bolnici svoje spasenje smatramo čudom. Kad smo im se približili – počela je strašna paljba. Počeli smo da se povlačimo. Ja sam se bacio u jedan rov. Pored mene je eksplodirala mina čiji geler me pogodio u šlem pa sam prošao sa kontuzijom”.

„Jermak” tvrdi da su „separatisti” znali da će njegova brigada napasti:

„To su, izgleda, znali i taksisti. Kada je postalo gadno, pitali smo komandu: „Da odstupimo?” Odgovor je bio: „Držite se!” Potom sam ja javio da je poginuo komandir čete, a otuda se čulo: „Sada ti komanduj! Držite se, stiže vam pomoć!” A sami smo preko radio-stanice čuli da ne šalju nikoga da nas spasava”

Čete pomenute brigade uspele su da zauzmu samo dva-tri isturena rova, a onda je armija Luganske Republike krenula u kontranapad, pa se sve za Ukrajince završilo i jednim mini-kotlom.

Elektronski mediji iz LNR i  DNR objavljuju da je samo u mrtvačnicu u Dabaljcevu bilo dovezeno 20 poginulih ukrajinskih vojnika.

A to su samo oni poginuli koje Ukrajinci nisu uspeli da ponesu sa sobom prilikom bežanije.

„Jermak” u bolnici u Harkovu

U međuvremenu se saznalo da je vojni vrh u Kijevu planirao da do Nove godine zauzme Debaljcevo, Ugljegorsk i Gorlovku.

Ako je ovo tačno, onda se ukrajinska armada saplela već na prvom koraku i – odustala.

U svakom slučaju, pokušali su. Izgleda: po principu – ako prođe, prođe…

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Dok boljševici nisu izmislili ukrajinsku naciju i ukrajinsku državu Harkov je bio Rusija.Boljševici su bili i prošli,pa će proći i njihove izmišljotine.Harkov će opet biti Rusija.Dnjepropetrovsk i Odesa isto tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *