УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА НА ИЗДИСАЈУ – куда ће кренути руска офанзива?

UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA IZDISAJU – kuda će krenuti ruska ofanziva?

24 septembra 2023

UKRAJINSKA „kontraofanziva“ je na izdisaju. Zato vojni eksperti procenjuju da će neizbežno uslediti ruska ofanziva.

Makar sa ograničenim akbicijama.Među onima koji o tome govore – onoiliko koliko se to može javno – nalazi se i moskovski analitičar general-potpukovnik Anatolij Hruljov. On prvo ukazuje:

– Dalja situacija zavisi od više faktora, od kojih je prvi donošenje odluke na najvišem nivou, pre svega od vrhovnog komandanta, a to je predsednik Vladimir Putin. Druga komponenta za otpočinjanje i razvoj ofanzive je raspoloživost rezervi i resursa, a Rusija tu nema problema. Naprotiv, imamo dovoljno pripremljenih jedinica da nadogradimo već postignute uspehe na Kupjanskom frontu, u Harkovskoj oblasti, i za aktiviranje novog front, u Hersonskooj ili Zaporoškoj oblasti.

Hruljov u ovom kontekstu naglašava:

– U idealnom slučaju, zadatak ruske vojske sada je da na severu stigne do Dnjepra, a na jugu da – preko Hersona – napreduje u pravcu Nikolajeva i dalje do Odese kako bi Ukrajini bio odsečen pristup Crnom moru. Naše trupe su već probile ukrajinsku odbranu istočno od Kupjanska i kod Kremene. Zadatak nije lak, ali sasvim izvodljiv.

General-analitičar dodatno predočava:

– Važno je izvoditi ofanzivne akcije sa više strana, tako da neprijatelj nema priliku da manevriše rezervama. Ako ne stanemo, možemo postići značajan uspeh. U svakom slučaju, ne smemo se zaglaviti u defanzivi.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *