УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА ПРОПАЛА – САД И ЕУ припремају сопствени напад

UKRAJINSKA OFANZIVA PROPALA – SAD I EU pripremaju sopstveni napad

16 juna 2023

SAD i Evropska unija pripremaju sopstveni „trijumfalni” napad na Rusiju, navodi američki časopis Foreign Affairs.

Ukrajinski sukob traje više od godinu dana, a za to vreme došlo je do značajnog uništenja infrastrukture. Sada Oružane snage Ukrajine sprovode sopstvenu kontraofanzivu, za koju Kijev odavno priprema zemlje Zapada.Kako će se završiti vojni napad je nepoznato, ali bi SAD i Evropska unija već trebalo da se spremaju da pokrenu sopstvenu kontraofanzivu protiv Rusije, pišu analitičari.

„Ova kontraofanziva će biti nenasilna, fokusirana na ekonomsku i političku rekonstrukciju. To bi pomoglo da osigura trajnu pobedu Ukrajine.“

Ambiciozni program oporavka koji podseća na Maršalov plan podržaće Ukrajinu, učiniti Evropu bezbednijom, osvetliti budućnost susednih regiona i revitalizovati sam evropski projekat.

Plan Zapada oličavaće ekonomski napad na Rusku Federaciju zbog činjenice da bi restauracija Ukrajine trebalo da bude izvršena na račun same Rusije, piše Forin Afers. Konkretno, može se koristiti zamrznuta ruska imovina i ta činjenica čini ideju Zapada „trijumfalnom“.

Napominje se da sada SAD i EU troše oko 3 milijarde dolara mesečno samo da bi osigurale da ukrajinska vlada ostane na vlasti i da može da funkcioniše. Istovremeno, za najhitnije restauratorske radove 2023. biće potrebno najmanje 14 milijardi dolara, a u narednih 10 godina 400 milijardi dolara, prema procenama Svetske banke.

„Rusija treba da snosi najveći deo ovih troškova. Trenutno zamrznuta ruska državna finansijska sredstva će verovatno iznositi oko 300 milijardi dolara. Pogrešno je ili nepraktično očekivati da zapadni poreski obveznici umesto Rusije plaćaju račune za rekonstrukciju“, navodi se u publikaciji.

Analitičari su naglasili da sadašnji američki Kongres očigledno neće biti velikodušan kada je reč o novoj spoljnoekonomskoj pomoći Ukrajini. Korišćenje ruskog novca koji sada drži Zapad moglo bi biti odgovarajuće rešenje u ovoj situaciji, uvereni su stručnjaci.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Miki says:

  Da. Da. Inflacija, recesija, opadanje finansijskog potencijala zbog drastičnog slabljenja dolara sigurno će doprineti uspehu ove zamisli. I zato - samo napred.

 2. Gagi says:

  Ovim zapadnim budalastinama se ne nazire kraj. Nisu nam objasnili kako ce izvrsiti ovu "rekonstrukciju" pored vojne nadmoci Rusa i njihovog uticaja na terenu. Stari prevaranti zaista misle da su samo oni pametni i da im ista prevara moze proci vise puta. Prvo izreziraju i naprave haos u nekoj drzavi a zatim se pojavljuju kao humani mirotvorci i dobrocinitelji. Kao sto iz teksta vidimo, ta njihova "humanost" podrazumeva tudja oteta sredstva i naravno, imovina. Zaista je zapad intelektualno i moralno truo, nemaju vise ni maste da smisle nesto novo i originalno. Imperija u padu i na zalasku, treba ih se kloniti i traziti neke nove zivotne mogucnosti. Narodi koji zele da zive mirno i normalno, morali bi hitno da se udruze i izgrade neprelazni i neprobojni zid prema tim ljudozderima, kao nekada Kinezi. Danas mi to nesto lici i asocira me na BRIKS. Ko hoce i zeli da zivi u tim njihovim "vrednostima", preko zida i cao.

 3. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Gusarenje se nastavlja i u 21. veku. Anglosaksonski šljam i dalje živi u samoobmani da su „vladari sveta“. Žao mi je, ali bez "šamarčine" se neće prizvati pameti. Pitanje je samo koga sve tu treba "ispljuskati". Gre'ota je da se neko provuče nekažnjeno! Ne sumnjam da će Rusi odrediti pravu meru batina svakome ponaosob. U svemu tome, kako je davno Balašević zgodno sročio - "žao mi konja".

 4. Žarko says:

  Ukoliko se ukradenim novcem obnavlja Ukraina, moralno i pravno biće vlasništvo Ruske Federacije.

 5. Dejan says:

  Američki gospodari Rotchild i ekipa idu na sve ili ništa jer ako tu zalazu njihova vlast nad svijetom je propala! Europa je samo mis sa kojim se hrani zmija ali desnicari diljem Europe su to prepoznali!

 6. milorad5 says:

  skoro sam našao mišljenje da je realna vrednost dolara u ovom trenutku oko 40 RSD,štelovaće ovu lažnu sliku i održavati standard i inflaciju na minimumu do izbora...posle toga ni BOG ne može pomoći americi..ko ima mnogo dolara i evra im jo 6-9 meseci da ih se reeši i to ako bude po planu wašingtona...kakva crna obnova to ej totalno ludilo..američka vlada je ostala bez para za sopstveno funkcionisanje a razbojnički bankarski karteli štampaju noooooooooez pokrića kao ludi i frljaju se već sad sa stottinama milijardi evra i dolara..to neće moći više da se održi tako..oni drastično pljačkaju devizene rezeerve SVIH ostalih država obezvredjujući svoju lažnu valutu..može lako da se desi zabrana transakcija njihovih "konvertibilnih " valuta u mnogim državama i idijanje da se prima taj novac ili trguje sa njime i preko njega...ovo je krajnje brutalno bezobrazan otvoreni lopovluk zapadnih bankarskih kartela uništavaju platni promet u sopstvenim valutama i tako pljačkaju ostale obarajući njihovu likvidnost i devizne rezerve...mogu samo da pošalju ukrajini na kraju konfete da sa njiam obnavljaju ekonomiju...USA je pre neki dan tiho u pozadini bankritirala ČETVRTI PUT za zadnjih 7 god.mislim da im je ovo zadnji put...ostali već gledaju kako da se spasu i ne potonu zajedno sa njima i to postaje već pomalo panično i frenetično...mi imamo proizvodnju zlata i to može da nas spase...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *