УКРАЈИНСКА ПОСЛАНИЦА ТРДИ – ГУБИМО РАТ

UKRAJINSKA POSLANICA TRDI – GUBIMO RAT

6 oktobra 2023

UKRAJINSKI članica parlamenta podsetila je da kontraofanziva protiv Rusije od juna, ne ide nigde kako je planirano.

Krivica za to što je Rusija preuzela prednost leži u potpunosti na zapadnim nacijama jer nisu snabdevale Kijev oružjem stalnim tempom ili u velikim količinama.U televizijskom intervjuu za Skaj Nuz, koji je uklonjen sa platforme društvenih medija Iks (bivši Tviter) i ponovo objavljen od strane posmatrača sukoba u Ukrajini, Lesija Vasilenko je iznela „istinu“ da Rusija pobeđuje u dugotrajnom sukobu.

Vasilenko je za ukrajinski debakl u ratu sa Rusijom okrivila zapadne nacije, jer su isporučivale oružje i municiju presporo i u malim količinama, čime Ukrajina nije mogla da izdrži svoju kontraofanzivu.

-Protivofanziva ide kako je planirano, prvo je promrmljala. Ali kada je voditeljka Skaj njuza dovela u pitanje obrazloženje svoje procene, Vasilenka je promenila melodiju.

-Pa, onoliko koliko možemo da idemo po planu sa količinom naoružanja i kvalitetom municije koju dobijamo. Što su isporuke stabilnije i što su veće isporuke naoružanja za Ukrajinu, to će kontraofanziva ići brže.

SAMO MESEC DANA PRE ZAUSTAVLJANJA KONTRAOFANZIVE

Činilo se da je i voditeljka dirnula u živac kada je istakla da je Ukrajina povratila manje od jedan odsto tla koje je izgubila u ruskim vojnim operacijama 2022.

-Nažalost, to je slučaj — još mesec dana pre nego što nastupi hladnoća i zimski meseci. Moraćemo da zaustavimo (kontraofanzivu) do proleća. To je tužna vest za nas, i ne samo za nas, već i za sve zemlje koje podržavaju, priznao je ukrajinski poslanik.

Ona se takođe složila sa voditeljem Skaj njuza da je Ukrajini „sve teže i teže“ „jer Rusija danas pobeđuje u dugotrajnom sukobu“.

Ona je ponovila da ruska strategija dugotrajnog sukoba primorava Ukrajinu i svet.

„Nažalost, moramo reći da oni (Rusi) ponovo dobijaju prednost. To su uradili još 2014. Lekcije nisu naučene. Pomoć koju mi dobijamo je isporučena presporo i nestabilnom brzinom“.

Vasilenko je okrivila ostatak sveta za slab odgovor na ukrajinske pozive za vojnu pomoć pre februara 2022. „Čvrsto verujem da je Rusija mogla da bude zaustavljena u februaru 2022. kada je Ukrajina tražila oružje“, a moglo je da bude isporučeno krajem 2021. ili početkom 2022.

Ona je ukazala da su isporuke oružja pre početka sukoba mogle da zaustave Rusiju. „Ponuda za nas Ukrajince je bila da se predamo pred Putinovim zahtevima”.

EVROPSKA INDUSTRIJA NAORUŽANJA NE MOŽE DA ZADOVOLJI POTREBE

Iskreno priznanje ukrajinske poslanice da kontraofanziva njene nacije nije dala rezultate dolazi u trenutku kada je u izveštaju Njujork tajmsa od 23. septembra stajalo da se smanjena evropska vojna industrija bori da Ukrajini obezbedi obećani milion artiljerijskih granata do marta 2024.

-Obećanje prošlog marta zvučalo je podjednako privlačno koliko i ambiciozno: države Evropske unije će Ukrajini isporučiti milion granata 155-milimetarske municije u roku od godinu dana, navodi se u izveštaju Njujork Tajmsa.

„Sada, u kritičnom trenutku rata i kada Ukrajini nedostaje artiljerijskih granata za njenu kontraofanzivu, stručnjaci, proizvođači oružja, pa čak i neki vladini zvaničnici izražavaju sve veće sumnje. Smanjeni vojni sektor u Evropi, kažu oni, možda neće moći da poveća proizvodnju dovoljno brzo da postigne cilj od milion granata.“

Proizvođači su sklopili najmanje osam ugovora za proizvodnju granata od 155 mm za snabdevanje i nadoknadu troškova državama koje zajednički proizvode artiljerijsku municiju. Ali proizvođači oružja susreću se sa poznatim problemom: premalo resursa i previše uskih grla u lancu snabdevanja da bi mogli da ispune cilj od milion metaka.

-Ne znam odakle dolazi ova municija“, rekao je Morten Brandtzeg (Morten Brandtzaeg), izvršni direktor norveške kompanije Nammo, koja proizvodi oko 25 odsto evropske municije. „Kapacitet industrije nije tu.“ Brandtzaeg je rekao da ne misli da cilj od milion artiljerijskih zrna nije dostižan, ali „trenutno ne mogu da shvatim kako”.ZALIHE IZ POSTOJEĆIH ZALIHA SU LAK DEO

Prošlog marta, dok su ukrajinski vojnici svakog dana ispaljivali hiljade artiljerijskih granata kako bi zadržali kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, vlada u Kijevu poslala je urgentnu molbu svojim saveznicima za više municije od 155 milimetara, koja se ispaljuje iz haubica koje su predstale okosnica ukrajinske vojske, navodi Njujork Tajms.

U roku od nekoliko nedelja, Evropska unija se složila sa planom, vrednim 2,1 milijardu dolara, da Ukrajini pošalje milion granata, oslanjajući se na donacije iz zaliha država članica i kupovinu municije. Takođe nastoji da poveća proizvodnju u starim fabrikama širom Evrope, uz finansiranje od 532 miliona dolara do sredine 2025.

U avgustu su najnoviji brojevi pokazali da su države Evropske unije i Norveška poslale Ukrajini najmanje 223.800 artiljerijskih granata od februara do maja — oko jedne četvrtine cilja. Većina municije dolazi iz vojnih zaliha, kojima je nadoknađeno 1,1 milijardu dolara.

Ali to je bio relativno lak deo, s obzirom na to da su dolazili iz gotovih zaliha, primetio je Njujork Tajms. U izveštaju se navodi da su te zalihe isuviše niske u većini armija da bi dale više, citirajući neimenovane stručnjake.

Prema uslovima programa, mnoge od preostalih rundi moraju biti kupljene od proizvođača sa sedištem u Evropskoj uniji i Norveškoj i kupljene u zajedničkim ugovorima o nabavci između tih država da bi se kvalifikovali za nadoknadu.

KUPOVINA MUNICIJE IZVAN EVROPE – BEZ SVRHE

Iako bi Evropska unija u teoriji mogla da kupuje municiju na drugoj strani ne samo od svojih proizvođača, kao što su Britanija, SAD i Južna Koreja, koji su tri glavna proizvođača i izvoznika 155 mm zrna, cilj od milion granata je da se poveća evropska proizvodnja, koja bi u tom slučaju bila izgubljena.

Štaviše, kupovina izvan Evropske unije značila bi oduzimanje finansijskih podsticaja evropskoj industriji iz fonda od milijardu dolara za zajedničke kupovine.

Južna Koreja je zabranila slanje svog oružja u Ukrajinu. Britanija i SAD popunjavaju svoje zalihe dok NATO poziva svoje članice da pojačaju iscrpljene rezerve kao zaštitu.

Pentagon je saopštio da američki proizvođači očekuju da će proizvoditi 57.000 granata 155 mm mesečno do sledećeg proleća. U izveštaju se navodi da čak i kada bi se sve to prodalo zemljama Evropske unije, a zatim poslalo u Ukrajinu, to samo po sebi ne bi zatvorilo jaz.

Pre rata u Ukrajini, evropski proizvođači su proizvodili 230.000 granata 155 mm municije godišnje. Očekuje se da će ove godine učinak biti veći — čak i ako ne ispuni cilj slanja milion granata u Ukrajinu.

Brandtzeg je rekao da je Namo primio narudžbinu za artiljerijsku municiju u vrednosti od oko milijardu dolara, koja je znatno veća u poređenju sa ugovorima koje je kompanija obično potpisivala tokom šest meseci procenjenih na 300.000 dolara. Rajnmetal, nemački gigant odbrambene industrije, predviđa da će proizvoditi 600.000 artiljerijskih granata godišnje do kraja 2024. godine, u odnosu na 450.000 koliko očekuje da će proizvesti ove godine.

Ipak, postoji neizvesnost da li će evropska industrija ispuniti ciljeve od milion granata u roku od godinu dana koji su zajedno postavile njihove vlade u martu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Vidi pametnice, definisala je upravo ono sto je od pocetka bilo jasno, sa Rusima nema zajebancije. Nego, satanski i oloski, da se malo opare na nesreci i krvi bezvrednog naroda jer su oni satanska svetska "elita". Istorijski dogadjaji se uvek vrte u krug, glupi i alavi nikako da se opamete, pametni i hrabri trpe posledice te deformacije ljudskog roda koji su se sakrili iza kolonizatorske i pljackaske pozicije "vaznih"politicara". Morali bi biti izuzetno oprezni, svoje frustracije i neuspeh, taj ljudski olos ce sada prebaciti na druge, za njih, zanimljive oblasti u svetu. Vec su oni stvorili krize da imaju sta da rade zbog svog zivotnog "uspeha" i egzistencije. Danas na svetu NE postoji nemoralnije zanimanje od "politicara". Njihova sustina zivota i egzistencija je - destrukcija na planeti. Kako bi drugacije mogli da zive i opstanu.

 2. Velika Metla says:

  I pre početka SVO ste izgubili. To je bilo svakome jasno, a budali je i more do kolena.

 3. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Vidi se da ne prati hrvacko-ustaške vesti, evo sad bas malo "prosao" Vecernji list iz "države" Ndh 2.0 pokusaj, pa sam se smejao ustasiji i njihovim "vestima" a posebno komentatorima😂😂😂.. "drzava" sa "narodom" IQ 30.

 4. michael pan says:

  Nego sta vec da gubite rat, gusko jedna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *