Ukrajinska vlast preti demonstrantima uvođenjem vanrednog stanja

Ukrajinska vlast preti demonstrantima uvođenjem vanrednog stanja

27 januara 2014

kiev-16Ukrajinska ministarka pravosuđa upozorila je antivladine demonstrante koji su okupirali njeno ministarstvo da će zatražiti uvođenje vanrednog stanja ako ne odu.

Olena Lukaš će, kako je rekla, uvođenje vanrednog stanja da zatraži od Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu ako demonstranti ne izađu iz zgrade ministarstva u Kijevu, koju su zaposeli u nedelju uveče i ispred koje su postavili barikade sa vrećama snega, preneo je BBC.

Radikalna grupa aktivista Spilna sprava (Pravo delo) razbila je prozore na zgradi ministarstva pravosuđa i uništila zvaničan znak, prenela je agencija AFP.

Opozicioni vođa i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko posetio je tokom noći demonstrante i zatražio od njih da izađu iz zgrade, ali oni to nisu učinili.

Policija je otvorila istragu zbog upada i okupiranja državne zgrade.

Do pobune je došlo širom Ukrajine, a opozicija je preuzela opštinske kancelarije u desetak gradova. Do napada na vladine kancelarije došlo je čak i u istočnim područjima zemlje gde predsednik Viktor Janukovič tradicionalno uživa jaku podršku.

Opozicioni lider Arsenij Jacenjuk odbio je Janukovičevu ponudu da ga imenuje na mestu premijera jer, kako je Jacenjuk istakao, osnovni zahtevi demonstranata se moraju ispuniti, uključujući održavanje izbora.

Prema zvaničnim podacima, u sukobu demonstranata i ukrajinskih snaga bezbednosti poginulo je troje ljudi, dok opozicija tvrdi da je šest osoba izgubilo život.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *