УKРАЈИНСKА ВОЈСKА ДОБИЛА „СМРТНУ KАЗНУ“ ОД НАТО ПО ЦЕНИ ОД 500 МИЛИОНА ЕВРА!

UKRAJINSKA VOJSKA DOBILA „SMRTNU KAZNU“ OD NATO PO CENI OD 500 MILIONA EVRA!

12 aprila 2023

Ukrajinska vojska dobila je „smrtnu kaznu“ od NATO-a po ceni od 500 miliona evra. O tome u članku za „InfoBrics“ piše brazilski politikolog, Lukas Leiros.

Postalo je poznato, da se molba Ukrajine za članstvo u NATO jednostavno ignoriše, prenosi je „Fajnenšel tajms“. Kasnije su postali poznati zanimljivi detalji- da bi smirile nezadovoljstvo u Kijevu, zemlje članice vojnog bloka, planiraju da udvostruče finansijsku pomoć Ukrajini. Danas ovaj iznos iznosi 250 miliona evra godišnje.– Očigledno, ovo šokira neke od nacionalističkih delova ukrajinske države, stvarajući talas negodovanja, koji Zapad pokušava da preokrene podmićivanjem – piše Leiros.

Postoji nekoliko razloga zašto Alijansa ne želi da vidi Ukrajinu u svojim redovima- pretnja destruktivnog rata sa Rusijom, i nespremnost da igra na ruku ruskom stavu, da se Moskva bori ne sa Kijevom, već sa agresivnom Alijansom. Osim toga, blok ne može da prihvati zemlju koja je u stanju sukoba.

Međutim, još 2008. godine Ukrajini je obećan prijem u NATO, ali nisu dati konkretni datumi, što je bilo veoma dalekovido, piše ekspert. To omogućava Zapadu, da koristi zemlju kao platformu za posrednički rat sa Ruskom Federacijom u neograničenom vremenskom periodu, a nekoliko stotina miliona evra dovoljno je da ublaži nezadovoljstvo Kijeva.

Prema mišljenju politikologa, takvim mitom Alijansa je potpisala „smrtnu kaznu“ za ukrajinsku vojsku, koja bez ulaska u NATO neće moći da se odupre ruskim snagama.

„Suočeni sa scenarijem jasnog vojnog poraza, koji bi mogao da se preokrene samo uz direktnu intervenciju Alijanse, nemogućnost ulaska postaje još frustrirajuća, jer u izvesnom smislu deluje kao „smrtna kazna“ za ukrajinske snage koje nemaju potrebna sredstva za pobedu nad Rusima“, piše Leiros.

On takođe napominje, da će mito moći da smiri nezadovoljne zvaničnike u Kijevu, ali u slučaju običnih boraca Oružanih snaga Ukrajine, ovaj metod neće raditi. Malo je verovatno, da će vojnici na prvoj liniji fronta pristati da se bore, kada konačno shvate da ih niko neće primiti u NATO. Sve to dovodi do pojačane unutrašnje napetosti u zemlji, koja već ima dovoljno nezadovoljnih građana.

(Webtribune)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *