Ukrajinska vojska okuplja trupe i opremu u Lugansku; Oland i Merkelova: Hitno prekinutio vatru!

Ukrajinska vojska okuplja trupe i opremu u Lugansku; Oland i Merkelova: Hitno prekinutio vatru!

9 jula 2014

-UKRAJINSKA VOJSKA OKUPLjA TRUPE I OPREMU U LUGANSKU   

Ukrajinska vojska gomila trupe, oružje i opremu oko grada Lugansku,  saopštila je danas pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike  (LNR).“Neprijatelj nastavlja da gomila mašineriju i trupe u pravcu severa“, navodi se u saopštenju.

Oko 150 oklopnih vozila, uključujući transportere osoblja, tenkove i nosače projektila, koncentrisano je na severu Luganska.

Tokom  noći, pet aviona narušilo je vazdušni prostor nad Luganskom,  najverovatnije izviđajući teren, prenosi saopštenje LNR-a agencija  Itar-Tas s.

OLAND I MERKELOVA RAZGOVARALI SA POROŠENKOM O UKRAJINI   

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel  su danas održali zajednički telefonski razgovor sa predsednikom  Ukrajine Petrom Porošenkom na temu razvoja događaja na istoku Ukrajine,  saopštila je pres služba francuskog predsednika.Troje državnika  su u 40-minutnom razgovoru pričali o situaciji na istoku Ukrajine, nakon  što je vlada u Kijevu preuzela kontrolu nad više gradova u tom delu  zemlje od proruskih snaga, prenela je agencija Itar-Tas.

U  saopštenju se navodi da je Porošenko izjavio kako namerava da održava  rezervisani pristup kad je reč o vojnim aktivnostima, kako bi se izbegle  žrtve među civilima.

Oland i Merkelova su ukazali na važnost  brzog postizanja političke odluke bazirane na bilateralnom prekidu vatre,  kao i na važnost uvođenja mehanizma granične kontrole uz pomoć  predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i puštanja na  slobodu svih talaca.

Lideri Francuske i Nemačke su takođe  apelovali na Rusiju da izvrši pritisak na proruske snage da bi ih  podstakli na učešće u pregovovima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *