Ukrajinska vojska potpuno opkolila Donjeck

Ukrajinska vojska potpuno opkolila Donjeck

9 avgusta 2014

ukrajina-vojska-placenici-600x397 534Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, javljaju RIA Novosti.

Grad Krasni Luč se nalazi na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

„Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to, na šta sam ja više puta upozoravao“, izjavio je komandant proruskih snaga u donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

U Donjecku su se jutros čule eksplozije, a prema saopštenju lokalnih zvaničnika, granate su pogodile severo-zapadni deo grada, gde nije bilo žrtava.

Sa druge strane, portparol ukrajinskog generalštaba Oleksij Dmitračkivski rekao je da su tokom prošle noći ukrajinske snage angažovane na istoku Ukrajine bile meta oružanih napada, i da se za sada ne zna tačan broj žrtava.

Oko šest sati po lokalnom vremenu u više delova Donjecka čule su se jake eksplozije, javio je izveštač agencije Frans pres, a lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogodjena i da nema izveštaja o žrtvama.

Visoki ukrajinski zvaničniik Valerij Čali sinoć je za državnu televiziju rekao da je Rusija nameravala da vojno interveniše u Ukrajini i to pod izgovorom slanja humanitarnih trupa.

„Veliki konvoj sa ruskim vozilima i vojnicima krenuo je prema ukrajinskoj granici… Humanitarni konvoj trebalo je da udje na ukrajinsku teritoriju, i očigledno je da je cilj bio da se isprovocira konflikt“ rekao je Čali.

On je dodao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko napredovanje konvoja zaustavio diplomatskim putem, pošto je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Osim toga, naveo je Čali, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji je dao garancije da će konvoj biti zaustavljen.

Ofanziva ukrajinskih snaga koncentrisana je pre svega na uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, posebno na Donjeck, gde su sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjeninika intenzivirani u poslednje vreme.

B92

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Laz... Ovo mesto je odblokirano odmah i jos je unistena ogromna kolona Vojne opreme i Vojske. To da j e Keri zaustavio Rusku Vojsku mogu samo da sanjaju. Putin kad krene krenuo je i tu nema vise telefona

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *