Ukrajinska vojska u Slavjansku otvorila konclogor za stanovništvo

Ukrajinska vojska u Slavjansku otvorila konclogor za stanovništvo

6 jula 2014

Ukr Slavyansk 44565Ukrajinski vojnici naterali su jednog čoveka da peva ukrajinsku himnu, a kad je pogrešio, pretukli su ga

Stanovnici Slavjanska koji su ostali u svom gradu posle odlaska pripadnika samoodbrane svedoče da su izloženi strahovitom maltretiranju od strane ukrajinske vojske i da je su vojnici sve muškarce stavili u neku vrstu konclogora, piše portal Reportaž.ru.

Ukrajinska vojska sprovodi „filtraciju“ muškog stanovnišva Slavjanska. Sve „sumnjive“ vojnosposobne muškarce stavili su u koncentracioni logor, neku vrstu privremenog pritvora.

Na Tviteru je sve više fotografija iz Slavjanska na kojima se vide uhapšeni muškarci civili svezanih ruku, o čemu izveštava i televizija 1TV.ru.

Ljudi su izloženi mučenju i ponižavanju, javljaju svedoci. Jednog čoveka vojnici su naterali da peva ukrajinsku himnu, a kad je pogrešio, pretukli su ga.

I predsedavajući skupštine Novorusije (savez narodnih republika Donjecka i Luganska) Oleg Carev potvrdio je da ukrajinske vlasti u Slavjansku hapse sve muškarce starosti od 25 do 35 godina, ne proveravajući da li su bili učesnici proruskih snaga ili ne.

U današnjem intervjuu za rusku televiziju 24 časa, Oleg Carev je rekao da su preko noći snage Kijeva pohapsile i sve policajce u Slavjansku, odvodeći ih iz grada, prenosi Itar-Tas. U toku su provere, kojima se nastoji da se utvrdi i ko je od stanovnika Slavjanska učestvovao u zbrinjavanju ranjenika proruskih snaga.

Carev ističe da su pripadnici samoodbrane posle gubitka Slavjanska, koji je ocenio kao „moralnu pobedu“, spremna da odbije eventualni napad kijevskih snaga na Donjeck, koji je sada, po njegovim rečima, postao „centar odbrane Republike“. Carev je dodao da je napuštanje Slavjanska predstavljalo odluku proruskih snaga, a ne rezultat neprijateljske ofanzive. „To nije bilo povlačenje nego pregrupisavanje“, naglašava Carev.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    E zbog ovakvih slika treba i mora Rusija da uleti i pogazi fasiste kao macice

  2. Ranko says:

    Ako ovo nije etničko čišćenje i genocid,onda to i nepostoji ni etničko čišćenje ni genocid brisati kao pojam!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *