Ukrajinski avion srušen granatom iz Rusije, Moskva demantuje

Ukrajinski avion srušen granatom iz Rusije, Moskva demantuje

14 jula 2014

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICSUkrajinski vojni transportni avion srušen je danas u istočnoj pograničnoj oblasti s Rusijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a ministar Valerij Heletej kaže da je raketa možda ispaljena iz Rusije.

Iako su proruske snage odmah preuzele odgovornost za rušenje aviona Antonov-26, ministar odbrane Valerij Heletej, rekao je da je granata možda ispaljena iz Rusije.

Heletej kaže da je avion leteo na visini od 6.500 metara, što je previše visoko da bi ga pogodilo oružje koje koriste proruske snge koje se bore protiv ukrajinske vojske, preneo je AP.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, u avionu je moglo da se nalazi oko 20 ljudi, ali za sada nema podataka o žrtvama.

Ranije danas, ukrajinska vojska saopštila je da je izgubila kontakt sa svojim vojnim transportnim avionom An-26 kod Luganska u istočnoj Ukrajini, gde vodi teške borbe sa proruskim snagama, dok pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike tvrdi da su oborena dva ukrajinska vojna aviona.

Ukrajinski vojni portparol rekao je za AFP da su izgubili kontakt sa transportnim avionom An-26 „neposredno pre“ nego što su proruske snage potvrdile da su videle otvorene padobrane na nebu nad Luganskom.

Istovremeno proruske snage i pres služba samozvane Luganske Narodne Republike saopštila je da jedan ukrajinski avion oboren u oblasti Lisičansk, a drugi u blizini rusko-ukrajinskog graničnog prelaza Izvarino, prenela je ruska agencija Itar Tas s.

MOSKVA DEMANTUJE

Vlasti u Moskvi demantovale su danas da Rusija razmatra da li da izvrši ciljane napade na Ukrajinu, posle pada ukrajinske rakete u pograničnoj Rostovskoj oblasti, kada je poginuo jedan ruski civil.

Ruski dnevnik „Komersant“ naveo je izvor blizak Kremlju, po kojem Moskva razmatra mogućnost da izvrši „ciljane osvetničke napade“ na Ukrajinu, gde su se sukobi između proruskih i ukrajinskih snaga pojačali tokom vikenda.

Međutim, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov, negirao je ovu tvrdnju, preneo je AFP.

„Ni na koji način neću ovo da komentarišem. To je potpuna besmislica“, rekao je Peskov.

Prema izvoru koji je preneo „Komersant“, Rusija preispituje mogućnost da napadne pozicije sa kojih je gađana ruska teritorija.

„Naše strpljenje nije beskrajno“, navodi „Komersant“ reči neimenovanog izvora iz Kremlja, koji je dodao i da Rusija „tačno zna odakle je ispaljena ukrajinska raketa“.

Kako su u subotu javili ruski mediji, jedan ruski građanin je ubijen, a dve osobe su ranjene kada je na privatnu kuću u gradu Donjecku u Rostovskoj oblasti pala granata ispaljena s ukrajinske strane granice.

Zbog ovog događaja Moskva je uputila protest ukrajinskom otpravniku poslova u Rusiji.

Ukrajinske vlasti negirale su da su granatirale rusku teritoriju, a Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje saopštilo je da ukrajinski vojnici nisu otvorili vatru u Rostovskoj oblasti kako je Rusija ranije navela.

KOMENTARI2 komentara

  1. s@Ša says:

    Ko visoko leti nisko pada!

  2. jugoslav mitic says:

    vazno je da je pao,sve ostalo nije bitno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *