УКРАЈИНСКИ ДИПЛОМАТСКИ УДАР НА БЕОГРАД: И шеф дипломатије оптужио Србију

UKRAJINSKI DIPLOMATSKI UDAR NA BEOGRAD: I šef diplomatije optužio Srbiju

7 novembra 2017

Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Aleksandr Aleksandrovič na konsultacijama u Kijevu razgovarali su o kontaktima Beograda sa Krimom i srpskim dobrovoljcima u Donbasu.

„Posebna pažnja tokom sastanka bila je posvećena pitanjima srpskih dobrovoljaca u Donbasu i neophodnosti ispunjavanja međunarodnih obaveza Srbije u sferi borbe sa terorizmom“, saopšteno je na sajtu ukrajinskog resornog ministarstva.

Osim toga, navodi se u saopštenju, značajna zabrinutost vezana je za „nezakonite kontakte predstavnika Srbije sa okupranim Krimom“, prenosi ruska agencija „Tas“.

Klimkin je na „Tviter“ nalogu napisao da će se Ukrajina po tim pitanjima obratiti i svojim „evropskim drugovima i partnerima“.

Ukrajinski ambasador u Srbiji Aleksandrovič pozvan je na konsultacije u Kijev nakon što je kritikovan iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije zbog izjava u jednom intervjuu.

Aleksandrovič je u tom intervjuu izjavio, između ostalog, da Srbija ne sprovodi samostalnu spoljnu politiku, nego predstavlja „instrument u rukama Rusije“, da „Rusija koristi Srbiju za uništavanje Evrope“, te da „obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince“.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev pozvao je Vladu u Kijevu da ambasadoru „ukažu na nedopustivost takvog ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinuđen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ranije je izjavu Aleksandroviča nazvao nediplomatskom i naveo da jalovi pokušaji da se naruše odnosi Srbije i Rusije nisu u skladu sa ulogom ambasadora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *