UKRAJINSKI FAŠISTI: Tajno regrutovanje dece kao vojnika!?

UKRAJINSKI FAŠISTI: Tajno regrutovanje dece kao vojnika!?

6 avgusta 2014

deca-vojnici1Javna komora Rusije je zamolila ministra inostranih poslova, Sergeja Lavrova da sprovede internacionalnu istragu povodom navoda da su jedinice Ukrajinske nacionalne garde regrutovale decu u nestabilnim regijama na istoku i jugoistoku države.

Zamenik šefa Ruske mirovne fondacije, Jelena Sutormina, je naglasila da internacionalni zakon nalaže da svi ukrajinski vojnici ispod 19 godina moraju da napuste ratnu zonu i da njihovi roditelji moraju biti obavešteni o tome.

Akcija je pokrenuta nakon što su Kijevske vlasti 28. jula potvrdile smrt osamnaestogodišnjeg vojnika koji se borio protiv federalne vojske u regiji Donjeck.

Ruski aktivisti su u svom pismu rekli da su u vojnim operacijama u Ukrajini učestvovali sedamnaestogodišnji, pa čak i šesnaestogodišnji dečaci.

Prvi opcionalni protokol UN Konvencije o pravima dece zabranjuje svakoj vojnoj komandi da koristi osobe tog doba u direktnim akcijama protiv neprijatelja što znači da je regrutovanje dece kao vojnika direktno kršenje UN konvencije.

Ruski ministar inostranih poslova mora da skrene pažnju internacionalne zajednice na sve činjenice o vojnim poduhvatima koji se odvijaju u Ukrajini.

Vojnici i njihova rodbina moraju biti obavešteni o svojim pravima i obavestiti Evropski sud za ljudska prava o kršenju istih.

Aktivisti su dodali da bilo kakve istrage protiv Kijevskih vlasti u trenutnim uslovima mogu da doprinesu ukrajinskoj naciji.

Ranije, u maju ove godine, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Aleksandar Turčinov, naredio je vojno angažovanje svih mladića od 18 do 25 godina koji ne ispunjavaju uslove za izuzeće. Potez Turčinova je došao u vreme kad je Kijevski režim započeo vojne operacije protiv federalnih snaga u regijama Donjeck i Lugansk koje su odbile da se povinuju zvaničnoj nacionalnoj policiji Kijeva.

Inicijativa je uzrokovala nekoliko masovnih mitinga protiv angažovanja mladića u brojnim ukrajinskim gradovima.

(Web-tribune.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *