УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: Запад је уморан, жели да се извуче из рата у Украјини

UKRAJINSKI MINISTAR FINANSIJA: Zapad je umoran, želi da se izvuče iz rata u Ukrajini

15 oktobra 2023

Ukrajini je sve teže da obezbedi finansijsku podršku jer se pažnja zvaničnika u ključnim zemljama donatorima pomera na predstojeće izbore i geopolitičke tenzije koje rastu, ocena je ministra finansija te zemlje Sergeja Marčenka.

„Vidim mnogo umora, vidim dosta slabosti među našim partnerima. Oni bi hteli da zaborave na rat, ali rat je još uvek u toku, u punom obimu“, rekao je Marčenko tokom sastanaka Svetske banke u Marakešu, prenosi Rojters.On je dodao da Ukrajina ulaže „dva puta više napora da ubedi svoje partnere da im pruže podršku u poređenju sa ranijim sastancima“.

Dok sukob sa Rusijom besni, Ukrajina treba da obezbedi zapadnu finansijsku podršku kako bi pokrila budžetski deficit od 43 milijarde dolara 2024. godine. Pregovori ove nedelje bili su u senci sukoba između Izraela i Hamasa, koji je izbio baš kada su delegati krenuli ka Marakešu.

Marčenko je rekao da „geopolitički pomak i unutrašnji politički kontekst u različitim zemljama“ umanjuju želju vlada da podrže Ukrajinu, pominjući izbore zakazane u SAD i Evropskoj uniji sledeće godine.

Ukrajina je namenila dodatne poreske prihode i sredstva za prikupljanje iz unutrašnjeg duga, ali će u većini zavisiti od spoljne pomoći i potrošnje naredne godine.

EU radi na paketu od 50 milijardi evra (52,6 milijardi dolara) za Ukrajinu za period od 2024. do 2027. Marčenko je rekao da Ukrajina od toga traži 18 milijardi evra 2024. godine, što odgovara paketu koji je pripremljen za ovu godinu.

Marčenko je pozdravio napore da se iskoristi zamrznuta ruska državna imovina, rekavši da ono što su zapadni podržavaoci ranije prikazivali kao „ostvarivi cilj“, sada „zvuči kao plan“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Haha, prodali su demokratiju za Izrael, nema para za sve 🤣🤣🤣

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *