Украјински морнар признао: Провоцирали смо!

Ukrajinski mornar priznao: Provocirali smo!

27 novembra 2018

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u određenim regionima zemlje, uglavnom onih koji se graniče sa Rusijom, dok je predsednik Ukrajine Petro Porošenko nešto ranije izjavio da će ta mera stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova prepodne po kijevskom vremenu.

Ova mera će biti uvedena na period od 30 dana, umesto na 60 kako je ranije predlagano, kako se ne bi negativno odrazila na predstojeće izbore koji su planirani za 31. mart 2019. godine.U međuvremenu je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB), budući da Savet bezbednosti nije usvojio predlog da razmotri ovo pitanje na današnjoj sednici, objavila sve detalje događaja u Kerčkom moreuzu, počevši od toga kada su ukrajinski brodovi uočeni, sve to podatka da je prvi hitac ruske pogranične službe usledio kao upozorenje, dok je drugi bio ispaljen tek kada su ukrajinski brodovi odbili da ispune zahteve ruske strane i da se zaustave.

Uprkos tome Rusija je uspela da zapleni tri ukrajinska broda i da uhapsi 24 mornara zbog nezakonitog presecanja državne granice, iako je prilikom pucanja na ukrajinske brodove trojica mornara ranjeno, međutim oni su zbrinuti i van su životne opasnosti.

Prema navodima krimskih zvaničnika, ukrajinski mornari koji su činili posadu ta tri ukrajinska broda, među kojima su i dvojica pripadnika ukrajinske bezbednosne službe koji su koordinisali ovu akciju, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice.

U međuvremenu saopšteno je i da su ukrajinski mornari ispitani, te da je tom prilikom uhapšeni ukrajinski oficir Vladimir Lesovoj priznao da su dejstva koje su ukrajinski mornari izvršavali imali provokacioni karakter.

Oglasila se i Rusija, a stalni predstavnik te zemlje pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič je upozorio da će Moskva žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na suverenitet i bezbednost Ruske Federacije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Provocirali,a? Pa eto isprovocirali ste Mečku iz pećine i sada vam slede doooobre batine! Pa vi opet provocirajte! Pa kome dosadi!

  2. Deda Micko says:

    Mornare koji se izivljavaju nad ruskom teritorijom, odmah streljati. Sve drugo je poraz Rusije, na cijem celu je izdajnik, General Putko Salomovic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *