УКРАЈИНСКИ ПОСЛАНИК: Мобилизација је тачка после које више неће бити повратка

UKRAJINSKI POSLANIK: Mobilizacija je tačka posle koje više neće biti povratka

14 aprila 2024

Novi zakon o mobilizaciji će stvoriti razdor između zvaničnika u Kijevu i običnih Ukrajinaca, rekao je poslanik Vrhovne rade Aleksandar Dubinski i dodao da će ovaj dokument biti tačka sa koje nema povratka za predsednika Vladimira Zelenskog i njegovu Vladu.

Podsećanja radi, ukrajinski parlament je pre dva dana usvojio novi zakon o mobilizaciji oko kog se već duže vreme vodi debata, a koji podrazumeva pojednostavljenje procedura za regrutovanje i obavezuje sve muškarce starosti od 18 do 60 godina – uključujući i one koji žive u inostranstvu – da se registruju kod vojnih vlasti. Prethodno je Zelenski, nakon nekoliko nedelja rasprave, potpisao zakon koji smanjuje donju granicu mobilizacije za muškarce sa 27 na 25 godina.Novi zakon o mobilizaciji je usvojen bez klauzule o demobilizaciji, koja bi omogućila trupama da se vrate kućama nakon tri godine provedenih na frontu. Kako stvari sada stoje, svi koji su mobilisani moraće da služe do kraja sukoba sa Rusijom.

Ukrajinske trupe se osećaju izdanim ovim novim pravilima, preneli su pojedini zapadni mediji, pozivajući se na reči vojnika koja kažu da su „prevareni i iskorišćeni“, te da će ih upotrebljavati kao „robove“.

Zakon o mobilizaciji „biće prekretnica, posle koje više neće biti povratka“, napisao je Dubinski na svom telegram kanalu u četvrtak. On je uporedio politiku Kijeva sa „Opričninom“ – masovnom kampanjom represije koju je pokrenuo ruski car Ivan Grozni u 16. veku, koju su sprovodile specijalne trupe zvane „opričniki“ u koje je car imao puno poverenje, zbog čega su bile pošteđene njegovog gneva.

„Predsednikov administracija i njihovi ‘opričniki’, uključujući poslanike, zvaničnike, policiju i službe bezbednosti, su na jednoj strani, dok su svi ostali na drugoj“, smatra Dubinski.

Prema njegovom mišljenju, cilj ovakve politike je da Zelenski zadrži svoju moć time što će „prisiliti sve da idu u vojsku“.

„To je veoma loša osnova za društveni konsenzus“, dodao je Dubinski. U odvojenoj objavi, on je napomenuo da su poslanici, policajci, neki državni zvaničnici i lokalne vlasti izuzeti od mobilizacije prema novom zakonu i da se „nipošto ne spremaju da idu u rat“.

KOMENTARI3 komentara

  1. M says:

    Sirotinju su već odavno mobilizirali i poslali na front u smrt.Sad su na redu"tafini i mamini sinovi","zlatna mladež" i"tate i mame", da odbrane vrhušku i strane interese kao potrošna roba!Ali ovaj put neće biti puno njih koji će braniti te interese vrhuške i stranih interesa jer više nisu i oni zaštićeni medvjedi koji brane i sebe,nego su sad oni jedina preostala potrošna roba pa će se tome opirati,i to žestoko jer su bogati,moćni,uvezani!Došla crna maca pred vratanca!

  2. milorad5 says:

    mobilizacija na ovakav način gde oni "članove biblioteke" iz vertikale vlasti izuzimaju iz obaveze,je verovatno tačka na kojoj će morati da BEŽE IZ ZEMLJE...većinski deo stanovništva nije bio za ovaj rat a sad će i njih da gurnu u smrt,zamajavali su ih dovoljno dugo ko telad pred vratima klanice da ne osete krv,sad će taj deo koji je ćutao i trpeo zbog dece koju će sad da im oduzmu na silu,molio Boga da ih ne regrutuju i snalazio se kako ume,sad će i oni da osete katastrofu na svojoj koži...samo uništenje elektro sistema garantuje ludu zimu u ukrajaini i jedino mesto odakle mogu da dobiju struju je RUSIJA...samo to će biti dovoljno da uštroje zelenskog ko vepra i njegovu kamarilu podignu na visoko mesto koje su sasvim zaslužili...ne bih voleo da budem u koži nižih "dočasnika" mafije u kijevu,ono,opštinski pacovi preko veze i ostala sitnija boranija koja direktno pritiska na naredjenje,pa onomad je tip bacio one 2 ručne bombe na regrutnu komisiju koja ga je bolesnog proglasila sposobnim,čovek je pravilno prosudio da je ionako mrtav na frontu jer tamo ni zdravi ne žive dugo pa je pobio plaćenike režima koji su mu bili pod rukom,šta će sad da bude,mogu da mislim.....

  3. Volodimir Ofanzivko says:

    Ovi ukropi oće da budu ludi ko balkansko-jugoslovenska go_va, od 18 pa u rat a "starci"od 40-ak, posebno političari, privrednici i koji imaju veze "neeeeeemogu brate", oni ostaju za seme🤣🤣🤣. Evo sad i Ukroinci idu balkanskim decoubilačkim stopama...a od katoličko-pravoslavstvujuščih- poturačkih titoslovena nema gorih go_ana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *