УKРАЈИНСKИ ТЕНKОВИ НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ! Снаге се групишу, започети маневри, десантне бригаде се пребацују!

UKRAJINSKI TENKOVI NA GRANICI RUSIJE! Snage se grupišu, započeti manevri, desantne brigade se prebacuju!

6 decembra 2018

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko potvrdio je da prebacuje “dopunske snage” na istočne granice, u oblasti u kojima je uvedeno ratno stanje. Čestitajući oficirima i vojnicima Dan oružanih snaga, Porošenko je na “Tviteru” najavio da se pojačavaju snage na “najopasnijim pravcima” odakle bi neprijatelj mogao da nasrne na Ukrajinu.

Ukrajinski politički vrh stalno ponavlja da je Rusija koncentrisala vrlo jaku tenkovsku grupu u blizini Ukrajine još od 2014. godine.Kao primer uvežbavanja Porošenko je naveo prebacivanje desantne brigade sa vojnog aerodroma u Žitomiru u oblasti u kojima preti najveća opasnost, a to je granica sa Rusijom. Zapadne agencije su objavile fotografije desantnih jedinica, kao i vozova koji prevoze tenkove ka istočnim granicama.

Trećeg decembra okupljen je i veći broj rezervista i oni će na manevrima po ovom zimskom vremenu provesti do 23. decembra. Najavljeno je da Ukrajina namerava da provede taktičke vežbe na poligonima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Prema poslednjim informacijama, ratno stanje u Ukrajini bi trebalo da traje do 26. decembra.

Mnogi, ne samo ruski, već i ukrajinski analitičari ocenjuju da Porošenko vodi ratnu kampanju sa ciljem da podigne sebi rejting pred martovske predsedničke izbore.

Ukrajinski parlament u četvrtak je raskinuo Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom. Za takvu odluku je glasalo 277 poslanika s obrazloženjem da je Rusija agresivnom politikom narušila veći deo tog dogovora.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio pre nekoliko dana da Ukrajina namerava da poništi oko 40 bilateralnih dogovora sa Rusijom. Iako je jedan broj poslanika tražio da se potpuno prekinu i diplomatski odnosi sa Rusijom, rukovodstvo u Kijevu to ipak nije prihvatilo. Ministar Klimkin je objasnio da će u Kijevu voditi računa da ne naprave sebi štetu nekim brzopletim potezom.

Američki avion iznad Ukrajine

Američka vojska je saopštila da je izvela “vanredni” let iznad Ukrajine prema Sporazumu o otvorenom nebu da potvrdi svoju posvećanost toj zemlji pošto je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda. SAD su počele da se pripremaju i da isplovi vojni brod u Crno more i zatražile su od Stejt departmenta da o tome obaveste Tursku.

Prekid prijateljstva

U odluci Vrhovne rade se kaže da Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom prestaje da važi 1. aprila 2019. godine. Dogovor o prijateljstvu je bio potpisan 31. maja 1997. na deset godina i on se automatski produžavao ako jedna od potpisnica ne odluči da prestane da ga poštuje.

KOMENTARI5 komentara

 1. Maximus says:

  Eh ,bas ce ih uplasiti')))Vajcman- Porosenko.

 2. Hruscov says:

  Trla baba lan, bla bla...pa ajte udarite vec jednom, da vidimo novogodisnji vatromet.

 3. Roy says:

  Bice im opet Debaljcevo broj dva. Sprzice ih Rusi da neceni znati sta im je bilo.

 4. A akoM says:

  Malo po malo i Ukrajina će ojačati!A USA-Zapad na granicu s Rusijom,metnuti svoje rakete,proturakete itd.A Rusi samo neka gledaju!I onda će odjedanput iznenada USA-Zapad napasti Rusiju i uništiti je u par minuta!Osim ako Rusija ne napadne prva!U što je tjera USA-Zapadna agresivna politika!

 5. Miraš says:

  "Mnogi, ne samo ruski, već i ukrajinski analitičari ocenjuju da Porošenko vodi ratnu kampanju sa ciljem da podigne sebi rejting pred martovske predsedničke izbore." - Da li Porošenko samo ovo radi? Ukrajinska ratna mornarica je najpre napravila incident kod Kerčkog prolaza i na to je reagovala ruska pogranična prioblaska služba, a ne vojska Rusije. Zatim je Ukrajina proglasila ratno stanje, ali nije objavila rat Rusiji. Pa je onda Ukrajina tražila da Turska zaustavi prolaz ruskih ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele. Konvencija o moreuzima Bosforu i Dardanelima, potpisana još 1936. godine u švajcarskom gradu Montreu, nalaže da Turska ima pravo da zatvori prolaze brodova određene zemlje samo ukoliko je ta država u ratu. Ali Rusija nije u ratu. Da li Porošenko ipak ima samoubilački zadatak da uvuče Ukrajinu u ratni sukob sa Rusijom i to bez obzira što ona Ukrajina nema značajne kapacitete za otpočinjanje rata protiv Rusije? Žrtvovanjem Ukrajine ostvaruje se zaustavljanje kretanja ruskih ratnih brodova iz Crnog mora, što bi itekako podržale, SAD i NATO. ... Moreuzi u medjunarodnom pravu - Moreuzi čiji je režim utvrđen međunarodnim ugovorima a)Bosfor i Dardaneli ... u jednom delu stoji: "U slučaju rata ako je Turska neutralna, ratni brodovi neutralnih država zadržali bi slobodu prolaza dok bi se to pravo uskratilo ratnim brodovima zaraćenih strana sem u slučaju povratka u svoju luku ili u slučaju kolektivne akcije Društva naroda (sada bi to bile UN). Postojanje rata Ukrajina-Rusija daje mogućnost da Turska ne dozvoli prolazak kroz Bosfor ruskih ratnih brodova koji idu ka Siriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *