УКРАЈИНСКО-АМЕРИЧКА ВОЈСКА ТРПИ ПОРАЗЕ: Последње две недеље Украјинци изгубили 13 насеља, око 130 тенкова и око 1.500 војника (ВИДЕО)

UKRAJINSKO-AMERIČKA VOJSKA TRPI PORAZE: Poslednje dve nedelje Ukrajinci izgubili 13 naselja, oko 130 tenkova i oko 1.500 vojnika (VIDEO)

2 februara 2015

1422381984_xw_1048318Snage kijevskog režima izgubile su nove pozicije oko Debaljceva.

Drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike, Eduard Basurin, objavio je da su odredi DNR preuzeli kontrolu nad 13 naselja oko tog grada. Dodao je da su Ukrajinci pokušali ponovo da se probiju iz obruča prema Artjomovsku i da se borbe vode na nekoliko mesta na periferiji.

Osvrnuvši se na upravo završene borbe u Ugljegorsku, Basurin je ukazao da je u tom gradu – od paljbe sopstvene artiljerije – poginulo više ukrajinskih vojnika.

Basurin je saopštio da su ukrajinska armija i nacionalna garda za poslednjih 16 dana imale 1.569 poginulih (za protekla 24 sata – 57) i da su izgubile više od 130 tenkova, 110 oklopnih transportera, 80 topova i minobacača.

Prema njegovim rečima ukrajinska armija je od prošle noći 117 puta granatirala i raketirala gradove i naselja DNR.

Zatvaranje obruča oko Debaljceva potvrdio je i predsednik Luganske Republike Igor Plotnjickij:

„Bio sam na frontu. U tim trenucima me od predsednika Donjecke Republike, Zaharčenka, nije delilo baš mnogo kilometara. On je bio u Ugljegorsku, a ja sam bio sa druge strane Debaljceva. Mi ćemo se brzo sresti i stegnuti jedan drugom ruku. Međutim, ne želimo da se Debaljcevo oslobađa po svaku cenu, već – sa što manjim gubicima. Zato i nije bitno da li ćemo Debaljcevo osloboditi dan pre ili dan posle. Najvažnije je da su opkoljeni ukrajinski vojnici sve već shvatili. Zato im i ja poručujem da ratuju sa pogrešnim, da treba da idu svojim kućama, u svoje gradove u Ukrajini jer su tamo njihovi neprijatelji”.

Ukrajinci su u borbama za Ugljegorsk – kako se tvrdi u Donjecku – imali oko 300 poginulih i ranjenih.

S obzirom na ovo, ne čudi što je ministar odbrane Ukrajine, Stepan Poltorak, priznao da 80 odsto Ukrajinaca koji podležu mobilizaciji vojne vlasti nisu uspele da pronađu jer ne žele da idu da ratuju.

Spremnih da idu da ginu biće, po svemu sudeći sve manje. Između ostalog i zato što je u Kijevu objavljeno da je u borbama za Ugljegorsk bio „ozbiljno kontuzovan” komandir dobrovoljačkog bataljona „Donbas” – poslanik u Vrhovnoj Radi Semjon Semenčenko.

Vojni vrh DNR objavio je da su ukrajinske snage prilikom najnovijeg bombardovanja Gorlovke koristile američke granate. Jedna od njih je pogodila Katedralnu crkvu u tom gradu.

Precizirao je da se radi o projektilu od 155 mm koji je bio ispaljen iz američkog artiljerijskog sistema M109 A1 koji koriste i druge zemlje članice NATO. Takvi projektili naprosto „buše zidove” ili eksplodiraju u unutrašnjosti gađanih objekata.

Glavni urednik poznatog kijevskog specijalizovanog sajta Cenzor.net, Jurij Butusov, objavio je da ukrajinska armija ima više od 1.400 jedinica, ali da je borbeno sposobno – samo sto.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miško says:

    I ova slika govori... treće oklopno vozilo ima napred znak latiničnog slova "v" , ličan znak ima NATO SFOR,KFOR, ... Lokalni Rusi bi trebali ozbiljno da se brane od Odese do Harkova, NOVORUSIJA. ---- Novosti objaviše priču o našim dobrovoljcima u Donjecku ? , pazimo!, može neko od briselaca da pokuša da ospori(da nas pritisnu,disciplinuju) naše predsedavanje OEBS-om, da nas svrstaju, da smo pristrasni,...to nije dobro ni za nas, ni za ruse.

  2. Miško says:

    +za admin. ? -opet isto, pišem ćirilicom, ali sajt objavljuje na latinici, i pored podešavanja stranice sajta na ćiriličnu verziju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *