УКРАЈИНСКО ЛУДИЛО које значи само једно – ПОТПУНО УНИШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Траже од Немачке ракете способне да стигну до Москве

UKRAJINSKO LUDILO koje znači samo jedno – POTPUNO UNIŠTENJE UKRAJINE: Traže od Nemačke rakete sposobne da stignu do Moskve

27 maja 2023

Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete dugog dometa Taurus sposobne da stignu do Moskve, objavio je list Frankfurter algemajne cajtung , pozivajući se na izvore.

Ranije je postalo poznato da je inicijativu da se Ukrajini obezbede krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem Taurus pokrenuo poslanik Bundestaga Roderih Kizeveter.– Predsednik Volodimir Zelenski je već govorio o tome (o transferu projektila – prim. aut.) kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Predstavnik kancelarke ne želi da komentariše ovo, međutim, Savezno ministarstvo Odbrana potvrđuje da je Ukrajina zatražila Taurusa – navodi se u publikaciji.

List napominje da se rakete mogu približiti lovcima F-16 , koje je Zapad ranije obećao da će prebaciti Kijevu. Međutim, s obzirom na karakteristike i domet raketa Taurus, Berlin se suočava sa važnom dilemom, navodi se u članku.

– Ne veruju svi da će Ukrajina mudro upotrebiti oružje kao što je Taurus. Nemačka krstareća raketa može da leti 500 kilometara. Dakle, od ukrajinske granice može da stigne do Moskve. Zato se neki plaše da će Kijev, u slučaju hitne potrebe, mogao bi nekontrolisano eskalirati rat – navodi se u postu.

Početkom maja, Velika Britanija je predala Ukrajini seriju projektila „Olujnu senku“. Kako je preneo Si-En-En, London je od Kijeva dobio uveravanja da će one biti korišćene samo protiv ciljeva „na suverenoj teritoriji Ukrajine”. Od tada su Oružane snage Ukrajine izvele nekoliko napada ovim projektilima na Lugansk, a pokušale su i da napadnu Berdjansk.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *