„УЛАСКОМ У ЕУ, српска пољопривреда би могла да потпуно нестане“

„ULASKOM U EU, srpska poljoprivreda bi mogla da potpuno nestane“

19 oktobra 2016

603792_083105c1_f

„Srpskoj poljoprivredi nedostaje višegodišnji budžet kako bi se taj sektor podigao i dostigao nivo Evropske unije, Tome bi mogli da pomognu nacionalni i strani fondovi, izjavio je Aleksandar Bogunović iz Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Bogunović je na 16. Srpskom ekonomskom samitu, koji organizuje TGI Group International, istakao da je u Evropskoj uniji politika poljoprivrede jedina politika koja je među svim članicama usklađena 100 odsto, s tim da postoji mogućnost, u skladu sa specifičnostima država, da se ona koriguje u određenom delu.

Bogunović je dodao da Srbija nije uspela da obezbedi adekvatna budžetska sredstava za podizanje sektora poljoprivrede na određeni nivo i da do perioda učlanjenja u EU Srbija mora da ga dostigne.

– Nacionalni i strani fondovi treba da posluže da se to uradi, jer nema interesa da Srbija uđe u EU sa ovakvim sektorom poljoprivrede, pošto će on nestati – rekao je Bogunović.

Kako je dodao trebalo bi više pažnje da se posveti investicionom ciklusu poljoprivrede, jer su mere definisane.

– Čini mi se da je okvir u kojem se to dešava nije adekvatan zbog manjka budžetkih sredstava i nedostatka višegodišnjeg budžeta – rekao je Bogunović.

Agrarna politika zapostavljena

Na drugoj strani Miladin Ševarlić se kritički osvrnuo na agrarnu politiku, tvrdeći da je potpuno zapostavljena, i da nikada do sada nije bio manji agrarni budžet.

On je istakao da je takođe velika neiskorišćenost pretpristupnih fondova EU, kao i da svaka vlast agrarnu politiku počinje ispočetka. Kompanija Leoni AG je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju, i u 2015. godini zapošljavala je oko 75.000 radnika u 92 proizvodna pogona.

Sedište kompanije Leoni je u Nirnbergu u Nemačkoj, a posluje u više od 32 zemlje širom sveta. Imala je promet od 4,5 milijarde evra, sa profitom od 77,3 miliona evra.

U Srbiji posluje od 2009. godine a imaju pogone u Prokuplju i Doljevcu.

(Vesti-online)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  Pa, što će nama poljoprivreda? Imaćemo ševu! Ne mislim pečene ševe s neba već da će nas bezalternativna EU ševi u ševaru.

 2. DUSKO says:

  NECE NESTATI SRPSKA POJOPRIVREDA NESTACE DRZAVA SRBIJA !!!

 3. micky says:

  Eh sto ti je "demokratija"... Cudo jedno.

 4. Harry Neron says:

  NIjedna poljoprivreda nije nestala sa ulazkom u EU pa neče ni srbska. Ali če se mrati prilagoditi tržišnim uslovima koja vladaju na tom tržištu. A to znači da se ne prodaje više sirovina ( žito, kukuruz, maline,šljive,...) nego prerađevine iz tih poljeprivrednih sirovina. To je sav suština razlike između aktuelnog stanja i budučeg posle ulazka u EU.

 5. darko says:

  mislim licno da srbija ni bosna ni makedonija ni crna gora nece uci u evropu zasto evropa je u b nakrotu vecina clanica i uzeti jos 4 clanice ne mogu a svakim danom pita nje je koje ce clanice izaci neke sigurno hoce posle engleske. eventualno ce uzeti neke zemlje u nato crnu goru makedoniju za ratove u evropu tesko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *