Улазак РУСКЕ ВОЈСКЕ у Сирију!

Улазак РУСКЕ ВОЈСКЕ у Сирију!

29 августа 2015

Rostov-Rus-columnДубока и значајна промена управо се догађа на простору Леванта – руска армија почела је да се ангажује против терориста у Сирији. Иако је Русија била одсутна са међународне сцене од распада Совјетског Савеза, због чега сада пажљивије вуче потезе, управо је креирана руско-сиријска комисија. Та комисија означила је почетак снадбевања оружјем, размену обавештајних података и слање војних саветника, и све то у (већој или мањој) координацији Кремља са Белом кућом.

Пошто се изборила за регионалну алијансу против Исламске државе, која укључује Саудијску Арабију, Сирију и Турску, Русија је изненада морала да одустане од те стратегије после турског заокрета. Анкара је заправо одлучила да поквари везе са Русијом, отказавши, без доброг мотива, уговор о Турском току, и створивши – у координацији са Украјином – међународну Исламску бригаду, усмерену на дестабилизацију Крима. Анкара је такође почела да помаже Исламској држави у њеној борби против Радничке партије Курдистана (ПКК) и курдских Јединица народне одбране (YPG).

Прочитајте још:

СТИЖЕ „АМЕРИЧКА ДЕМОКРАТИЈА“ – ХАОС, РАТ И МРТВИ: Америка шаље војску у Сирију!

БИТКА ЗА СИРИЈУ: Руска армада зауставила америчке разараче!

Русија шаље елитне специјалне јединице у Сирију!?

Исто тако, Бела кућа се обавезала на промену своје стратегије после маневара генерала Џона Алена, који је прихватио да помогне Ердогану у стварању „безбедне зоне“ без Исламске државе у северној Сирији.

На крају су Москва и Вашингтон успели да се договоре о две ствари:

1. Уклањању натовског противваздушног система „патриот“ из Турске;

2. Стварању руско-сиријске војне комисије.

КРАЈ ЗОНЕ ЗАБРАЊЕНОГ ЛЕТА

ПВО системе „патриот поставио је НАТО у Турској у јануару 2013. године са циљем да спречи сиријску авијацију да делује на граници са Турском. Резултат је био да су џихадисти из Ал Нусре (Ал Каида) преузели контролу на северу земље, а лета 2014. ту зону без летова окупирала је Исламска држава.

Зато су током битке за Кобане сиријске ваздушне снаге биле онемогућене да бомбардују Исламску државу а Сирија била приморана да брани град копненим снагама. Али, како није била у могућности да освоји последњих 30 километара, на сцену су наступиле курдске снаге YPG, које је Атлантис прес представио као борце независне од Дамаска иако их је Сирија плаћала и наоружавала.

Системи „патриот“, које су непосредно распоредили Немачка и Холандија, данас су немачки и шпански. Прво ће бити детаљно прегледани и модернизовани, а потом распоређени у Литванију, на руску границу.

ПРВИ РУСКИ КОРАЦИ

Иако се Русија уздржавала од учешћа у војним операцијама од почетка конфикта у Сирији, сада је створена руско-сиријска војна комисија. Ипак, ваља знати да је НАТО организовао све догађаје повезане са „арапским пролећем“, укључујући и рат против Сирије и координацију – из турске базе у Измиру, која је сада такође база где су смештене трупе 28 чланица НАТО – страних џихадистичких група и њихових сарадника у Либији и Сирији, које је прозвао „побуњеницима“.

У року од само пар недеља, многи руски војни саветници пристигли су у Дамаск. Сирији је достављено и шест мигова-31. Ови авиони су најбољи пресретачи на свету. Купљени су 2007 године, али је уговор био замрзнут. Њихово испоручивање не подлеже ембаргу на доставу оружја зараћеним странама, будући да не могу да буду коришћени у војним операцијама унутар земље, већ само у одбрамбеним задацима, што може бити корисно и у случају повреде сиријског ваздушног простора од Израела или Турске. Под различитим изговорима, ове две државе су много пута помагале џихадистима, сваки пут кад би се нашли у тешкој ситуацији.

Израелска војска је 30. јануара 2013. бомбардовала центар за војне студије у Јемрахи под изговором да желе да униште оружје послато Хезболаху. Тај напад је заправо био усмерен на уништавање информација о НАТО сателитима, којих се докопала сиријска војска, чиме је спречена могућност да буду дешифроване. Операцију су извеле израелске ваздушне снаге у кординацији са тзв. Ослободилачком сиријском војском (назив групе побуњеника коју западни медији називају „умереном опозицијом“; прим. прев.), којом су управљали официри француске Легије странаца под супервизијом НАТО базе у Измиру.

У исто време, руска војска је први пут послала сателитске фотографије Сирији. Ова одлука, на коју се чекало пет година, преокреће војну ситуацију. Заправо, до сада су џихадисти често успевали да избегну сиријске тенкове, захваљујући сателитским фотографијама у реалном времену, које им је достављао НАТО. У протеклих шест месеци изгледало је како је НАТО престао да дели обавештајне податке са Исламском државом, али помоћ и даље добија Фронт Ал Нусра (огранак Ал Каиде).

На крају, руски војни саветници поседују много информација које им могу помоћи да проуче могућност распореда међународних снага УН у Сирији. Њихов задатак је и да пошаљу извештаје у Кремљ како би даље била проучена могућност руске или и заједничке операције држава чланица ОДКБ.

Чланице ОДКБ ће се састати у Таџикистану, у Душанбеу, 15. септембра. Распоређивање снага ОДКБ је и раније помињано као могућност – у јуну 2012, током припрема за женевску конференцију. Ова војна алијанса укључује три чланице са муслиманском популацијом – Казахстан, Киргистан и Таџикистан – које су спремније од Русије да се боре са исламистичким терористима. Било како било, у том тренутку ОДКБ није имао уговор са УН који би им омогућио извођење мировних операција, што је решено 28. септембра 2012, са могућношћу да буде примењено не само на Сирију него и на Авганистан.

ОГРАНИЧЕЊА САРАДЊЕ КРЕМЉА И БЕЛЕ КУЋЕ

У сваком случају, сарадња између Кремља и Беле куће има своје лимите. Русија жели да уништи џихадисте пре него што се усмере на њу, док се САД надају да би неки делови џихадистичких група могли да буду реактивирани у другим конфликтима, као што је раније био случај у Авганистану, Босни и Херцеговини, Чеченији и на Косову. Већ сад поједини чланови Исламске државе пристижу у Херсон (Украјина), где већ постоји такозвана „кримска влада у егзилу“.

Очигледно је да је америчко повлачење ПВО система „патриот“ заправо клопка. Вашингтон би био срећан да Русија смањи број активних џихадиста, али у исто време не би оклевао да им помогне да Русију заглаве у Сирији. То је разлог зашто руски медвед у овој ситуацији наступа веома опрезно.

(аутор: Тијери Мејсан, за Стандард.рс превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ)

(Voltairenet)

KOMENTARI19 коментара

 1. falačaaa says:

  Izuzev pitanja i podataka svima znanih,tamo ništa novo.Nastupaš novinarsko reaktivno, baš ko medvjed u određenim situacijama,veoma oprezno.

 2. gladijator svjatoslav says:

  islamska država nije problem samo jednog dela sveta već čitave međunarodne zajednice.brazilska vojska indijska vojska kineska vojska kubanska vojska severno korejska vojska moraju da zaustave plamen koji sutra može da dođe i do njih i da isprobaju svoju vojnu tehniku kako nebi zarđala.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 3. gladijator svjatoslav says:

  meksiko ima izuzetno jaku vojsku mogao bi da se oproba protiv islamske vojske,takođe i japanu bi teritorija islamske vojske mogla poslužiti kao vojni poligion.pobeda.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 4. mumin says:

  Allahu Akbar svi cete vi ko misevi u jami in sha Allah ! Platit cete vi svoj ceh NO SIKI RIKI !

 5. Madmax says:

  @mumin Ajde magare jedno islamsko...vidiš da ginete kao snoplje svugde po svetu, hrabri ste samo kad sečete glave radnicima i sirotinji, a plačete kao devojčice kad dobijate po dupetu...,i da in sha Allah...p.vam materina ona bradata zatucana...Kad smo Vas nagonili na buljuke po šumama i gorama plakali ste i molili stoko zatucana...

 6. Brus Li says:

  Baš sad da vidim one botove i ustaše što dolaze po srpskim portalima i sery protiv Rusije šta sad imaju da kažu? Još će zanimljivije biti kad reše Ukrajinu i dođu na Balkan da rade nove granice i kad RSK ponovo bude zauzela svoje teritorije a RS 80% ex bih, a ruska vojska postavi svoje vojne baze, jer kao i sad za Siriju i tada će se Rusi za te akcije "dogovoriti" sa SAD, lepše nazvano podvijanje repa SAD-a.

 7. Mirjana Ikonic says:

  To je prava odluka,nisu dovoljni samo migovi 31ci vojni savetnici.

 8. Voka says:

  @mumin ...pseto vehabijsko...postoji samo jedan Bog...a ime mu je Isus Hrist...ali Ti to nećeš doživeti da vidiš...jer ćemo zbrisati taj tvoj lajavi nakot...Amin

 9. Заиста не схватам says:

  Да ли је Америка консултовала Кремљ око уласка својих специјалаца у Украјину? Само питам, јер ми је одма мука припала када сам прочитао.

 10. tinman19 says:

  Nisu to nikakvi botovi koji seru protiv Rusije nego činjenice o ruskom angažmanu u Ukrajini. Rusija nije pravila granice na Balkanu niti će ih praviti. Rusi mrze ukrajince i uništavali su ih vrlo efikasno i temeljito, uništavat će ih i u budućnosti s maksimalnim užitkom. Za razliku od Ukrajine, Balkan rusima ne znači baš ništa. Rusi sasvim sigurno neće nikakvu RSK zauzimati niti postavljati rakete. Rusija mora stalno ratovati, a budući da je Čečenija sravnjena sa zemljom i više ne postoji, morali su naći drugu žrtvu. Ukrajina je idealna, rusi imaju vrhunsko iskustvo u pogromu ukrajinaca, to su radili savršeno kroz historiju. Sada trebaju samo nastaviti davno započetu rabotu. Staljin je pobio nekoliko miliona ukrajinaca, sada dolazi nastavak s Putinom.

 11. rab grešni says:

  @tinman19 Staljin je pobio mnogo više rusa nego ukrajinaca, da se ne zavaravamo. Poljaka, isto tako. Ni Hitler nije štedeo ni jedne ni druge ni treće, tako da je sve to irelevantno, a potežete te cifre kad kome i koliko treba, shodno aktuelnoj vojno-političkoj situaciji u svetu. Što se tiče čečenije, taj narod je stradao zbog jenkijevskog pokušaja razbijanja rusije po yu-scenariju, povlačenja zelene transferzale po sred zemlje, ali rusi su malo tvrdji orah od nas, pa se ovima obilo o glavu. I da, drago mi je da su se rusi aktivnije uključili u sirijska dešavanja. Uostalom, ja sam znao da Putin neće dati siriju, jer (k'o što bi ameri rekli) je to njihov "nacionalni interes". Pa da, kad mogu jenkiji da štite iste na bliskom i dalekom istoku, po 10-15 hiljada kilometara od doma, zašto ne bi i rusi tu, pred kućom im??

 12. tinman19 says:

  rab grešni, Slažem se u vezi ovoga oko Staljina, Staljin je najveći monstrum koji je ikada hodao Zemljom, napravio je više štete Rusiji nego 10 Hitlera jer je ubijao SVOJE RUSE, dakle ne nekakve mrske neprijatelje. Staljin je bio kivan na Hitlera zato što je i Hitler počeo ubijati ruse, pa je Staljinu oduzeo užitak da ih on ubije. Rusija sada radi invaziju na Siriju samo zbog strateškog interesa zauzimanja teritorije, a ne zbog ljubavi prema sirijcima. Brus Li je napisao da rusi nakon Sirije trebju povući granicu RSK, ne znam odakle mu ta ideja da je, kao, nekakva RSK rusima bitna. Rusi će napraviti samo ono što je u njihovom interesu, tako da srbi trebaju raščistiti sa svojim glupim mitom da su jako potrebni rusima i da će rusi od Srbije napraviti raj na zemlji.

 13. Mila says:

  @ rab gresni Seres ko foka. Staljin je spasio Rusiju,a ubijao je izdajnike. Citaj i uci,kako se cuva drzava,kada naucis javi se,sedi jedan.

 14. tinman19 says:

  Mila, nikakav Staljin nije spasio Rusiju, ubijao je sve redom, tokom rata je poginulo 27 miliona rusa, od toga 25 miliona je potamanio Staljin a dva miliona Hitler. To nije način kako se čuva država.

 15. veselin gorki says:

  Tinman19. Odakle crpis te podatke releventan si kao i nazi propagandni sef gobels.ko te placa nesreco da trolujes stajina kome je to sad vazno

 16. jiujk says:

  voka postoji oko 7-8 miljardi bogova na ovoj planeti svaki bog je u svakom covjeku da si protumacia bolje isusa bilo bi ti jasno da si bezgresan i da je bog u tebi trenutno je za covjecanstvo najveca pretnja raspad ljudske duse

 17. jiujk says:

  posto se i u neprijatelju nalazi bog covjecanstvo ratuje protiv samoga stvoritelja od tega nis podlijeg nema

 18. gladijator svjatoslav says:

  u francuskoj se digla velika buka a nigde na snimcima da se vidi makar previjena ruka ili noga.zašto vučić i nikolić učestvuju u ovoj velikoj prevari.šta misle ovi sa zapada da će ubiti istinu.mogli su nešto pametnije smisliti.kad je zbog račka srbija bez dozvole un bombardovana od strane nato-a to je bilo u redu.da bi posle više godina oni koji su lagali o račku priznali tu laž i nikom ništa.sad kad je odkb razbio kalifat koga su stvorili britanija i amerika treba pomoći tom istom kalifatu.što ste bezobrazni ali što niste normalni.vijetnam,s.koreja,tadžikistan,kirgizija,kazahstan,kina ,jermenija,indija, brazil,argentina,belorusija,kuba i ostali će vas poraziti a novi svetski poredak će otići na đubrište istorije.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u