ULTIMATUM KIJEVA DONBASU: Predajte se ili sledi bombardovanje visokopreciznim oružjem

ULTIMATUM KIJEVA DONBASU: Predajte se ili sledi bombardovanje visokopreciznim oružjem

27 maja 2014

363060_Self-defense-forcesPredstavnik ukrajinskih vojnih snaga Vladislav Seljeznjov saopštio je da je ustanicima u Donjecku dat ultimatum: ili će se predati, ili će biti uništeni visokopreciznim oružjem.

Seljeznjov je pri tom precizirao: ko se preda – biće mu garantovana bezbednost, a ako se otpor nastavi – objekti koje drže „separatisti i teroristi“ biće tučeni specijalnim visokopreciznim oružjem.

Reagujući na novu pretnju, predsednik Vrhovnog sovjeta Donjecke narodne republike Denis Pušilin kazao je da će se borci samoodbrane sada pregrupisati i preći na „aktivna dejstva“.

Kako prenosi televizija „Rusija 24“, obe strane, i Kijev i Donjeck, rešile su da naprave koridor, kojim građani Donjecka masovno napuštaju grad.

Oni koji su ostali – strahujući od juriša na svoj grad – kupuju namirnice i flaširanu vodu.

Donjecku i Slavjansku i svim opštinama Donjecke republike poslata su obaveštenja o potrebi da se pripreme skloništa od bombi za smeštanje ljudi u slučaju početka aktivnog vojnog sukoba i verovatnih bombardovanja.

U centru Donjecka je relativno mirno, ali mnoge prodavnice, banke i kafići ne rade, gradski prevoz funkcioniše kada situacija to dozvoljava.

Zamenik komandira Narodnih dobrovoljaca Donbasa Sergej Ciplakov izjavio je da se ukrajinska „kaznena ekspedicija“ – posle borbi za aerodrom Donjecka – pregrupiše i sprema za „čišćenje“ tog grada.

Branioci Donjecka nisu pristali na ultimatum – jedino su se povukli dublje u grad. Svi zaposleni su u podne pušteni kućama.

Danas su borbe za aerodrom obnovljene, a Donjeck nadleću ukrajinski vojni avioni.

Predsednik Luganske narodne republike, Valerij Bolotov, objavio je da su dobrovoljci iz LNR krenuli u pomoć Donjeckoj republici.

„Naši odredi su već krenuli u Slavjansk i Donjeck. Pomažemo i borbenim grupama i oružjem“ – naglasio je Bolotov.

Kijevska hunta u borbama za Donjeck koristi pilote i avione svoje 831-ve brigade taktičke avijacije „Mirgorod“.

Na istoku Luganske oblasti – raketom iz vazduha pogođen je kamion s ustanicima. Prema navodima ruskih medija, broj poginulih mogao bi biti i 150.

Prema navodima ukrajinskih medija, u Luganskoj oblasti raketom iz vazduha pogođen je centar za obuku ustanika. Ne navodi se broj poginulih i ranjenih.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *