УЛТИМАТУМ ШИПТАРА У ПОСЛЕДЊЕМ ЧАСУ: Сад се зна шта Приштина тачно захтева од Београда

ULTIMATUM ŠIPTARA U POSLEDNJEM ČASU: Sad se zna šta Priština tačno zahteva od Beograda

6 septembra 2018

Četiri tačke koje je takozvani predsednik Kosova Hašim Tači izneo kao glavne oslonce u pregovorima sa Beogradom ne znače ništa drugo nego ultimatum.

To za Sputnjik kaže profesor međunarodnog prava Dejan Mirović, napominjući da u ovakvoj postavci stvari Srbija ne treba da žuri pri donošenju konačnog rešenja za Kosovo.Prostor za manevar će biti uništen, dodaje Mirović, ukoliko Tači zaista bude zahtevao priznanje od strane Srbije, članstvo u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i OEBS-u, korigovanje granica sa Srbijom, ali bez razgovora o Gazivodama, i postavio drastičan uslov da u okviru razgovora o demarkaciji sa Srbijom budu uključene i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

„Tačijev predlog je gori i nepovoljniji po Srbe nego Briselski sporazum. S druge strane, ne čujem iz našeg tima nikave detalje predloga, osim ideje da ćemo se razgraničiti. Prema Tačijevim principima, Beograd bi omogućio Kosovu da uđe u UN i ostale organizacije, plus da nam uzmu tri opštine na jugu Srbije. Takođe, Gazivode su i u užoj Srbiji, a ne samo na Kosovu i Metohiji, tako da bi oni dobili i deo naše teritorije van Kosova i Metohije. I to sve za korekciju granica koja ne uključuje sever Kosova“, objašnjava naš sagovornik.

Profesor Mirović upozorava da ukoliko Albanci to isteraju, to ne bi bila „korekcija granice“, već povlačenje granične linije na Kopaoniku. Dakle, Srbija daje maksimalno, to jest ono što Albanci nikad sami ne bi mogli da postignu. To je, ocenjuje naš sagovornik, ultimatum Prištine.

Na pitanje da li je moguće da je Tači sa te četiri tačke izašao samo da bi umirio unutrašnju političku scenu koja je više nego tenzična, Mirović kaže da bi sa tim mogao da se složi, ali ukoliko bi iz Beograda čuo jasnu poruku da to nisu zvanični zahtevi Prištine.

Sumirajući Tačijev zahtev, Mirović računa da bi Beograd trebalo da prepusti Kosovu tri opštine na jugu i četiri ispod Kopaonika uz Gazivode.

U Prištini se spekuliše da je Tači sada izašao sa uslovima samo da bi prolongirao pregovore sa Beogradom dok ponovo ne učvrsti svoju poziciju u Prištini, ali i svoju poziciju u pregovorima sa Beogradom.

Dijalog Aleksandra Vučića i Hašima Tačija nastavlja se u petak u Briselu. Spisak novih ucena Prištine je sada obelodanjen.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Ko plaća te nebulozne pregovore,kad je Kosovo Srbija

  2. Barakuda says:

    AVAV je spreman na sve, nema ni jedan jedini stav za Srbiju, inače bi ga znala javnost ! Mi znamo šta neprijatelj hoće, a naši rukovodioci ne znaju šta bi trebali htjeti i to se dešava od početka raspada Jugoslavije, pa do danas ! Nikada se nikome nismo izjasnili da mi želimo da svi Srbi žive zajedno, tako nas onda i doživljavaju ! Ove kretenske pregovore treba pod hitno prekinuti i dati naš stav šta je naše i da naše nedamo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *