УЛТИМАТУМ ВАШИНГТОНА: Ако хоћете руско, не може америчко!

ULTIMATUM VAŠINGTONA: Ako hoćete rusko, ne može američko!

3 aprila 2019

VLAST u Ankari trpi udarac za udarcem. Posle proglašenja rezultata lokalnih izbora, po kojima je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan „izgubio“ prestonicu, ali i najveći i treći po veličini grad, Istanbul i Izmir, uz još nekoliko mesta, došla je krajnje nepovoljna vest iz Vašingtona.

SAD su Turskoj obustavile isporuku delova za borbene avione, stelt F-35!Neprijatna informacija saopštena je prilikom dolaska turskog šefa diplomatije Vašingtonu, povodom obeležavanja 70 godina NATO. Ionako narušene odnose između SAD i Turske, ovo je dodatno zaoštrilo. Analitičari dodaju da nije reč o ishitrenoj odluci Vašingtona, naprotiv, on nije bio štedljiv sa najavama ovako nečega.

– Višemesečna upozorenja turskim vlastima da ne kupuju ruske raketne sisteme S-400, nisu očigledno urodila plodom – obrazložio je Pentagon ovu odluku Bele kuće.

– SAD su bile više nego jasne da je kupovina S-400 sistema neprihvatljiva – kazao je portparol Pentagona Čarls Samers Junior. – Dok se ne odreknu tih isporuka, obustavljamo kontingente delova, kao i sve aktivnosti oko uspostavljanja operativne sposobnosti turskih F-35. Ako Ankara nabavi ruske S-400, kontinuirano učešće Turske u programu F-35 dovodi se u opasnost.

SAD i drugi saveznici NATO su se više puta žalili na kupovinu ruskog odbrambenog sistema, ocenjujući da on nije kompatibilan s drugim savezničkim sistemima, te da bi predstavljao pretnju za F-35. Samers je poručio da je Pentagon, iako Vašington nastavlja da razgovara sa Turskom o tom pitanju, počeo da pregovara o neophodnim koracima da bi pronašao druge izvore nabavke delova za F-35 koje proizvode Turci, i tako eliminisao Ankaru iz ovog strateški osetljivog i veoma lukrativnog dila.

Prema njegovim rečima, preduzeti su koraci da bi se zaštitile zajedničke investicije u tehnologiju aviona i lanac nabavke.

– Mnogo žalimo zbog nastale situacije koja preti celokupnom partnerstvu između Ankare i Vašingtona po pitanju izrade F-35, ali dužni smo da preduzmemo sve neophodne mere da zaštitimo zajednička ulaganja – kazao je potpukovnik Majk Endrjus u izjavi za Si-En-En.

U program proizvodnje borbenih aviona F-35 uključeno je 12 zemalja. Devet partnera radilo je na razvoju tehničkih rešenja: SAD, Turska, Velika Britanija, Italija, Holandija, Kanada, Australija, Danska i Norveška. Sve ove države, osim Kanade, Danske i Turske već su dobile ovaj stelt. Izrael, Japan i Južna Koreja, takođe su došle do vlasništva nad borbenim avionom F-35, i to kroz vojnu spoljnu trgovinu.

AKP NE ŠTEDI NA ŽALBAMA

VLADAJUĆA turska Partija pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, koja je osvojila većinu glasova na izborima minulog vikenda, podnela je žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gde je, prema preliminarnim rezultatima, opozicija osvojila tanku većinu. AKP je podneo žalbu na rezultate izbora u svih 39 distrikta i tražio ponovno brojanje. AKP se žalila i na rezultate izbora u Ankari.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Turska je članica nacističkog saveza imena "nato"! Ko s đavolom tikve sad,o glavi mu se razbijaju!

  2. Zoran says:

    ", Danska i Norveška. "___________A nisu u NATO.:)

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Super, onda ni F-35 nego SU-35 i S-400.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *