ULTIMATUMI EU ZA RASTURANJE SRBIJE: Traže da priznamo Kosovo i da uvedemo sankcije Rusiji

ULTIMATUMI EU ZA RASTURANJE SRBIJE: Traže da priznamo Kosovo i da uvedemo sankcije Rusiji

10 januara 2015

Brussels_fb424c89ebUvođenje sankcija Moskvi i dalja normalizacija odnosa sa Prištinom – dva su glavna očekivanja Brisela, a koja je pred Beograd postavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

On je juče predstavio prvu verziju Nacrta rezolucije EP o napretku evrointegracija Srbije, u kojoj je u 24 tačke „skenirao“ dosadašnje pomake, ali izneo i brojne „zahteve“ u nizu oblasti – od usaglašavanja spoljne i energetske politike sa EU, restrukturiranja „Srbijagasa“, preko reforme pravosuđa do većih medijskih sloboda.

Mekalister u Nacrtu rezolucije poziva Beograd da sledi politiku Brisela prema Rusiji i izražava žaljenje što Srbija nije prihvatila poziv EU da uvede sankcije Moskvi. On je pozvao Srbiju i da što pre uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i restrukturira „Srbijagas“, kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru.

Izvestilac EP od evropskih parlamentaraca traži i da podrže stav da se poglavlje 35, koje se tiče odnosa sa Kosovom, otvori u ranoj fazi pristupnih pregovora o članstvu. Mekalister se zalaže i da napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom bude u direktnoj vezi sa ukupnim napretkom u pristupnim pregovorima sa EU. Od Srbije i Kosova se očekuje i da nastave primenu ranije postignutih sporazuma.

Beogradu se zamera pogoršanje medijskih sloboda i curenje informacija u javnost o istragama koje su u toku. Naglašava se i potreba potpune transparentnosti u oblasti vlasništva nad medijima.

U Nacrtu rezolucije Srbija se poziva i da sprovede strukturne reforme, ojača pravni sistem i osigura primenu zakona, kao i da brzo sprovede restrukturiranje javnih preduzeća. Nacrt rezolucije pozdravlja i srpsko predsedavanje OEBS, a pohvaljeni su napori Beograda na jačanju regionalne saradnje.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže, za „Novosti“, da je u Rezoluciji izneto očekivanje, a ne zahtev EP:

– EU od početka otvaranja pregovora očekuje da Srbija, kako bude napredovala u pregovorima, usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU. Srbija zna svoje obaveze, a po pitanju sankcija Rusiji svoj stav iznela je više puta.

Ni šef parlamentarnog Odbora za EU Aleksandar Senić nije iznenađen očekivanjem EP da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU:

– Nivo usklađenosti opao je sa 89 odsto u 2013. na 62 odsto prošle godine. Do sada niko nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji i očekujem da će tako ostati barem do otvaranja poglavlja 31, a i posle toga.

Iako je bilo najava da bi u Nacrtu rezolucije mogla da se nađe i formulacija „da predsednik Tomislav Nikolić ima drugačije viđenje evropskih integracija Srbije od politike koju vode Vlada i premijer Aleksandar Vučić“, u Mekalisterovom predlogu teksta samo se pohvaljuje predanost srpske vlade EU integracijama. Kako će izgledati konačan tekst Rezolucije znaće se u martu, nakon dva kruga rasprave u EP i podnošenja amandmana.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Našim nepismenim vlastodršcima reč OČEKIVANJE i ZAHTEV od evronacista nije isto. Očigledno nisu učili istoriju. Da im objasnim reč OČEKIVANJE kada ti to kaže NACIjevropa to je diplomatska reč za ZAHTEV. Nikad u nacističku uniju.

 2. deda mraz says:

  Ovi nasi naturalizovani anglosaksonci ako ovo prihvate,treba da ih proteramo iz Srbije i neka idu u tu njihovu obecanunanglosaksoniju.

 3. nedo says:

  http://www.dragas.biz/mali-covek/#more-15241 Eto zasto su u Srbiji na vlasti pogresni ljudi!

 4. rade Bukara says:

  oni ce od nas traziti sve dok mi ispunjavamo obaveze i na kraju nasnpustiti niz vodu cudo da nasi rukovodioci to neznaju ili se prave ludi

 5. milena nikšić says:

  Rade oni se već polako spremaju da puste naše niz vodu, samo ovi su primili ogromne pare za Kosovo, za Vojvodinu i Rašku oblast, i oni su zbunjeni, jer neznaju kako da slažu narod,ne vide oni dalje od nosa, sve goru i goru vladu imamo neznase koja je veći izdajnik i lopov koliko su zadužili državu da je za 100 godina nećemo isplatiti dugove, zato nam i uzimaju deo po deo Vojvodjanske plodne zemlje i sve resurse, Vučić pre neki dan govori samo rad, rad, i rad to će nas spasti.Koji rad? Gde? sve su prodali, živi bili pa videli na vašoj dedovini doćiće Arapi, Nemci, Belgijanci i dr. derikože, a mi ćemo biti robovi na svojoj dedovini, koju če oni uzeti pod svoje, a mi sluge na svom za koricu hleba ako nam daju, šta je Vučić obećao Kosovskim Srbima kada je bio na Kosovu Beograd stoji iza vas, gde je sada da stane Beograd iza Srba na svojoj rodjenoj zemlji, koju su šiptari pre 100 godina naselili, pročitajte zašto je Soroš dao parwe i kome, i svi vladari iz senki, što je sinoć bilo na "Ćirilici" da ni Merkelova, ni Obama ili mi pogotovu nismo vladari već Soroš, Rokfeler, Rotšild i dr.oni vladaju svetom naravno sem Dalekog Istoka Rusije Kine Indije, i tamo bih hteli, ali imaju čvrstu volju i vole svoj narod i državu, a naši na vole ni narod niti državu, sinoć slušam Čanka kako kaže ko to naziva Vučića DIKTATOROM taj nezna šta je diktatura,pa ja ga nazivam na svim mestima DIKTATOROM, a šta ćeš veće diktature kada nam otima i iz praznog novčanika, patr, poreze ogromne jedemo otrov, pijemo vodu koju ne bih smeli, a kaži njemu, dere se kao da ga tegle za jaja, jer nije diktatura što ni jedno medijsko glasilo, bilo elektronsko, ili štampano nesme da kaže istinu, pa naeode mi živimo u medijskom mraku, i to nije diktatura, samo treba još da nas išiba, a tajkuni povlašćeni, PINK duguje oko 400 miliona poreza, zato što se svakih pola sata prekidaju sve, jer mora Vučić da se pojavi otvorim frižider imesto salame iskoči Vučić, otvorim prazan zamrzivač, iskoči Vučić, jednom će mi i iz WC šolje iskočiti, dosta mi je šta Čanak zna o Diktatorstvu, on je još i gori toliko za sada <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *