UMALO NUKLEARNA KATASTROFA: Hamas ispalio rakete na izraelski nuklearni reaktor

UMALO NUKLEARNA KATASTROFA: Hamas ispalio rakete na izraelski nuklearni reaktor

9 jula 2014

GAZA1_620x0Tri rakete ispaljene su danas na Dimonu, na jugu Izraela, gde se nalazi izraelski nuklearni reaktor, javili su izraelski mediji navodeći da je odgovornost za taj napad preuzela palestinska radikalna organizacija Hamas.

Protivraketna baterija „gvozdena kupola“ je presrela jednu raketu, a druge dve su pale na otvoreno područje i nema naznaka da je bilo koji deo reaktora oštećen.

Hamas je preuzeo odgovornost za te rakete, potvrdivši da je to bio pokušaj udara na reaktor. Pripadnici vojnog krila Hamasa, Brigada Izadin al-Kasam, rekli su da su lansirali rakete M-75 dugog dometa u pravcu Dimone.

Samo nekoliko minuta kasnije „gvozdena kupola“ je presrela rakete nad centralnim Izraelom, drugog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze.

Danas popodne su dve rakete prosretnute i u širem području Tel Aviva, a jutros su u istom području oborene takođe dve.

Ni u jednom od napada nije bilo povreda, ni štete. Islamski džihad je preuzeo odgovornost a ispaljivanje raketa ka Tel Avivu.

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se danas takođe u Zihron Jakovu, oko 130 kilometara udaljenom od granice pojasa Gaze. Dve rakete su pale u otvoreno područje južno od Haife, što je kako je rečeno, najdublje u izraelskoj teritoriji.

Izraelski televizijski Kanal dva javio je da se možda radi o raketama tipa M-302 sirijske proizvodnje od kojih je jedna pala takođe na sever kraj Hadera, preko 100 kilometara od Gaze.

Samo danas ispaljeno je preko 80 raketa na Izrael. Izraelska vojska je u utorak rano ujutru pokrenula ofanzivu Zaštitna ivica sa ciljem da zauvek zaustavi raketiranje iz pojasa Gaze.

Broj žrtava izraelske ofanzive u pojasu Gaze popeo se na 49, uključujući 22 ljudi ubijenih danas, saopštili su večeras palestinski lekari.

Od ukupnog broja mrtvih za 15 je potvrđeno da su civili a za 10 da su militanti, preneo je Asošijeted pres.

Na izraelskoj strani od raketne vatre iz pojasa Gaze niko nije ozbiljno stradao.

U međuvremenu, uprkos pretnjama, izraelski bezbednosni zvaničnici još uvek oklevaju i ne naređuju kopnenu invaziju jer je jako rizična.

Ulazak u Gazu prouzrokovao bi mnoge civilne žrtve na palestinskoj strani, a izraelske kopnene snage bi bile u opasnosti.

Neizvesno je takođe da li bi međunarodna zajednica podržala takvu operaciju i kako bi je Izrael okončao.

Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuisani sa te palestinske teritorije u leto 2005. posle okupacije koja je trajala od 1967. godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovaraće sutra o eskalaciji izraelsko-palestinskih sukoba, o čemu će 15-člano telo najverovatnije obavestiti generalni sekretar Ban Ki-mun, javio je AP pozivajući se na diplomate u Njujorku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *