Уметнички рај на Ушћу

Umetnički raj na Ušću

21 oktobra 2017

NA ušću Save u Dunav, sa novobeogradske strane, u petak od deset će iz Srbije u svet ponovo zaploviti dobre vesti, kao što je to bilo 20. oktobra 1965. godine u 10 ujutru, kada je Miodrag B. Protić otvorio zgradu Muzeja savremene umetnosti. Obnovljeno zdanje, biser srpske moderne arhitekture Ivanke Raspopović i Ivana Antića, otvoriće oni kojima je muzej tokom decenijske rekonstrukcije najviše nedostajao – publika. Svečanost u čast ovog značajnog događaja za našu kulturu trajaće danonoćno sedam dana, a ulaz će biti – slobodan.

Za dugo čekani susret sa ljubiteljima umetnosti, na pet nivoa, u potpuno novom i tehnički najsavremenije opremljenom enterijeru, spremna je izložba „Sekvence: Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“. Autor koncepcije Dejan Sretenović, sa kustosima Mišelom Blanušom i Zoranom Erićem, odabrao je oko 300 dela (više od 8.300 čini aktuelni muzejski fond), kako bi kroz 18 segmenata bila ispričana priča o razvoju likovnog i vizuelnog stvaralaštva na ovim prostorima, pravcima i tendencijama od početka 20. veka do naših dana.

U prizemlju zgrade, preko puta sale koja je ponela Protićevo ime, avantura putovanja kroz vreme, koja je i svojevrsna rekapitulacija same istorije MSU, započinje najstarijom slikom u ovoj kolekciji „Pogrebom u Sićevu“ Nadežde Petrović, a sekvence posvećene „građanskom modernizmu“ i „socijalnoj umetnosti“ podsećaju još i na „Pijanu lađu“ Save Šumanovića, „Sliku sa strelcem“ Milene Pavlović Barili, dela Dobrovića, Bijelića, Konjovića, Đorđa Andrejevića-Kuna…

Stepeništem se stiže do beogradskih nadrealista, Micićevih zenitista, slovenačkih konstruktivista, pravaca koji su se razvijali u drugoj i trećoj deceniji prošlog veka, kojima su Beograd, Srbija i Jugoslavija „uhvatili korak“ sa evropskim stremljenjima, kao nikada pre, a možda ni posle. Na istom nivou nižu se i segmenti posvećeni „neoavangardi“, „konceptualnoj umetnosti“, „novim umetničkim praksama“. Tu su dela zagrebačke „Gorgone“ i Mangelosa, Julija Knifera, ali i Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Marine Abramović, Raše Todosijevića… Na trećem spratu je posleratna umetnost visokog modernizma, sa radovima Lubarde, Stupice, Pregelja, Olge Jevrić, Protića, Ćelića, Omčikusa, Bate Mihailovića…

Sponu sa sledećim nivoom čine fotografije Tomislava Peterneka, koje otvaraju period uzbudljivih šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Posetioce tu čeka i čuveni „Gvozden“ Miće Popovića, ali i delo Dušana Otaševića „Druže Tito ljubičice bela“, radovi Radomira Reljića i Predraga Neškovića, serija skulptura „Portret Solženjicina“ Đorđija Crnčevića… Osamdesete su, između ostalih, predstavljene slikama Nade Alavanje i Milete Prodanovića, ali fotografijama Bojane Komadine, Dragana Petrovića, Saše Markovića Mikroba, Goranke Matić. Na samom vrhu je umetnost nastala posle raspada Jugoslavije, sa radovima Biljane Đurđević, Srđana Markovića Đileta, Zdravka Joksimovića, Milice Ružičić, Vladimira Miladinovića, Siniše Ilića, grupe „Škart“.

Posle sedmodnevnog besplatnog otvaranja, puna cena ulaznice za obilazak izložbe „najboljeg od najboljeg“ iz MSU, koja će trajati oko osam meseci, biće 300 dinara, a neke kategorije posetilaca imaće posebne popuste.

PRIJEM I GOSTI

POVODOM otvaranja MSU, na 25. spratu palate „Ušće“, u petak veče od 20 časova biće održan svečani prijem, kome će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, koja će biti i prvi zvaničnik koji će posetiti muzej, odmah posle otvaranja u 10.30. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obići će postavku u 18.30 sa gostima iz inostranstva, ministrima kulture Makedonije i Albanije Robertom Alađozovskim i Mirelom Kumbarom Furhi, državnim sekretarom Ministarstva kulture Crne Gore Sandrom Đurbuzović i pomoćnikom ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanjom Đaković.

GODANI I GRUBER

SEDAM dana otvaranja izložbe „Sekvence“ pratiće ekskluzivni muzički i baletski program, realizovan u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Beogradskim festivalom igre. Tokom današnjeg prepodneva igrači kompanije Balet Frankfurt sa našim baletskim umetnicima izvešće koreografiju Jakopa Godanija, koji je povodom otvaranja MSU doputovao u našu zemlju, dok će u popodnevnim satima filaharmoničari nastupiti pod upravom maestra Hajnca Karla Grubera.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *