Умри, четниче!

Умри, четниче!

14 јула 2015

Aleksandar-Apostolovski-velika 5678Пише: Александар Апостоловски

Премијер Србије Александар Вучић нападнут је у Меморијалном центру Поточари пошто је положио цвет и поклонио се страдалима у злочину над Бошњацима из Сребренице. Потом се упутио ка месту за ВИП званице. Али изненада маса се ускомешала и кренула ка премијеру. Гађан је каменом, флашама, ударен неколико пута песницом, док је истовремено стотинак људи трчало како би се придружили нападачима на делегацију Србије.

Слике напада на српског премијера и делегацију Србије изгледале су драматично: маса је узвикивала „Алаху екбер” – „Бог је један”, „Вучићу, напоље”, „Умри, четниче”, али премијер Србије ниједним својим поступком није изазвао гнев дела Бошњака који су присуствовали двадесетогодишњици Дана сећања на злочин у Сребреници. Напротив, увреде на његов рачун започеле су још док је са високим званицама из света и региона, међу којима је био и бивши амерички председник Бил Клинтон, из Спомен-собе у бившој фабрици акумулатора, где су убијене неке од сребреничких жртава, пешице кренуо ка Меморијалном центру.

Вучић је мирно слушао како је маса узвикивала увреде на његов рачун, али је после Била Клинтона и начелника Општине Сребреница Ћамила Дураковића, који су заједно положили венац на споменик страдалим Бошњацима, и сам положио цвет, а затим се упутио ка месту за ВИП званице.

Тада је ситуација измакла контроли. Маса је покушала да се физички обрачуна са премијером Србије и линчује га, али су припадници обезбеђења председника Владе реаговали веома брзо и одлучно. Почели су да трче ка врху брда, а из даљине од стотинак метара, где сам се налазио са осталим извештачима, могло се констатовати да је Вучић заиста био животно угрожен.

Док је обезбеђење премијера одбијало масу, видело се да се заправо одвија жестока борба и права драма. Неколико Бошњака примакло се самом Вучићу и могло се констатовати да је задобио ударац каменом или песницом у леву страну главе.

Српска делегација ипак је успела да се некако домогне врха брда, где су била паркирана три џипа. У облаку прашине, видело се како, засути камењем, трче ка возилима. Успели су да се домогну џипова и напусте брдо изнад Меморијалног центра у којем је атмосфера све више кључала.

За то време, реис ул улема исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић позивао је присутне да остану достојанствени у свом болу и „да не дозволе онима који су бол проузроковали да данас буду изнад нашег достојанства”.

Заједно са извештачима „Курира” напустио сам Меморијални центар, али је маса која се налазила испред самог улаза провалила заштитну ограду и пробила полицијско обезбеђење. Настао је стампедо. Убрзо је и неколико страних делегација напустило Поточаре и у колони возила кренуло ка граничном прелазу са Србијом.

Ништа, заиста, јуче ујутру није могло да наговести немиле сцене, иако је у петак министар унутрашњих послова Небојша Стефановић упозоравао да у Сребреницу долазе екстремисти и да Вучић није безбедан у Поточарима. Али, премијер је још приликом посете Бриселу рекао да не мари за опасност.

Од раног јутра почеле су да пристижу државне делегације из региона и света које су се окупљале у Спомен-соби, где су их чекали начелник Општине Сребреница и председник организационог одбора дана сећања Ћамил Дураковић, као и чланице удружења „Мајке Сребренице”.

Бивши амерички председник Бил Клинтон стигао је у колони џипова, који су споро возили ка меморијалном центру, док су агенти америчке тајне службе трчали у правилном шпалиру поред колоне бившег председника Сједињених Држава. Потом су пристизали и председници Црне Горе, Хрватске, Словеније – Филип Вујановић, Колинда Грабар-Китаровић и Борут Пахор, као и турски премијер Ахмет Давутоглу, јорданска краљица Нур… У својим говорима, сви су истицали важност помирења и срећније будућности између Срба и Бошњака. Због тога је Вучић дошао у Поточаре. Да ода почаст жртвама и покаже да Србија жели помирење у региону. Али, далеко је помирење…

Поздравио се с Ћамилом Дураковићем који је дочекивао госте, а затим дуго разговарао и с две мајке Сребренице. Једна је загрлила Вучића, друга му је на ревер прикачила спомен-цвет који симболизује страдање Бошњака у Сребреници.

У свом говору Бил Клинтон се чак два пута захваљивао Александру Вучићу што је дошао у Поточаре, али је интересантно да се, у тренуцима напада на Вучића, на телевизији Ал Џазира, која је директно преносила Дан сећања, није могла приметити сва драматичност догађања. Чак је, док је маса надирала ка Вучићу, истраживачица геноцида Едина Бећиревић изјавила да је у најмању руку било непристојно што се Клинтон захваљивао Вучићу, док је коментаторка говорила „да се изгледа нешто дешава Вучићу и да је изгледа евакуисан”.

Премијер Србије се, иначе, попут осталих званица, уписао у књигу жалости. Премијер је ћирилицом написао: „Надам се да се овако ужасан злочин више никада неће догодити. Уверен у другачију и бољу будућност српског и бошњачког народа, изражавам најдубље саучешће свим жртвама и њиховим породицама”.

Интересантно је да смо јуче рано ујутро на граничном прелазу Братунац приметили како претходница обезбеђења Александра Вучића има проблеме на улазу у Републику Српску. Наиме, полицајац Србин ми је рекао да његове бошњачке колеге праве проблеме због оружја које обезбеђење председника Владе Србије носи са собом. Српски полицајац казао ми је да је то потпуно неуобичајена пракса за контролу обезбеђења страних државника.

Било је још скептика који су сматрали да се Дан сећања на сребреничке жртве неће добро завршити. Начелник Општине Братунац Недељко Млађеновић казао ми је да му не пада на памет да присуствује комеморацији, јер је она, како је рекао – изрежирана. Слично су ми рекли и председник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић и заменица председника Општине Сребреница Биљана Ракић. И они су одбили да присуствују комеморацији иако блиско сарађују са начелником Општине Ћамилом Дураковићем.

А Дураковић ми је јуче ујутро казао да верује како ће све протећи добро. И рекао ми је да му је драго што Вучић долази. Казао је још нешто: да му је Насер Орић лични пријатељ, а да се, истовремено, Дураковић диви покојном патријарху Павлу.

– Једноставно сам намирисао да је диван човек – испричао ми је Ћамил Дураковић.

Ко ће разумети Босну? И хоћемо ли то икада успети?

Шок у Љубовији

Грађани Љубовије, одакле сам послао овај извештај, шокирани су док гледају снимке напада на премијера Вучића у Поточарима. Већина њих уживала је у топлом суботњем дану. Један од људи је кратко рекао:

– Зар опет?

Аваз: Ухапшен један од нападача на Вучића
Ухапшен је један од нападача на српску делегацију у Поточарима, на челу са премијером Александром Вучићем, јавља сарајевски Дневни аваз.

Вучић је задобио више удараца камењем, а након инцидента успешно је евакусан заједно са члановима делегације ка Скеланима, на граници Србије и БиХ, потврдио је Танјугу министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Након инцидента одмах је реаговао реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и позвао све присутне да буду достојанствени.

„Останимо достојанствени у нашем болу и немојмо дозволити онима који су га узроковали да данас буду изнад нашег бола. Окрените своја лица према табутима, а не према онима који су овде дошли”, поручио је, између осталог,Кавазовић.

Лукач: Вучић добио више удараца камењем

Председник Владе Србије Александар Вучић, који је данас у Поточарима задобио више удараца камењем, након инцидента успешно јен евакусан заједно са члановима делегације ка Скеланима, на граници Србије и БиХ, рекао је Танјугу министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

„С обзиром на то да смо очекивали овако нешто ми смо убацили један број људи у цивилу у масу и они су одмах реаговали када је кренуо напад на премијера Вучића”, казао је Лукач.

Догодило се, рекао је, оно што смо очекивали и на шта смо упозоравали.

Камење је, како каже Лукач, летело са свих страна, Вучић је добио више удараца и поломљене су му наочаре.

Ударце камењем задобили су и припадници полиције и обезбеђења српске делегације, прецизира Лукач и додаје да се у свему томе успело да премијер Вучић буде благовремено извучен из масе.

„Они су потом ушли у возило и безбедно кренули ка граници, Скеланима”, рекао је министар полиције Српске.

Објаснио је да се слично догодило и председнику Словеније Боруту Пахору, кога је такође полиција заштитила и спровела да Полицијске станице у Сребреници.

Дачић: Напад на Вучића, напад и на политку мира

Министар спољних послова Ивица Дачић најоштрије је осудио напад на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, оценивши да је то напад не само на Вучића, него и на целу Србију и њену политику мира и регионалне сарадње.

Он је додао да се Вучић понео као државник, доневши одлуку да се поклони жртвама.

„Ово је још једна негативна последица политизације ове теме која је довела до нових подела и мржње уместо помирења. То је напад не само на Вучића, него и на целу Србију и њену политику мира и регионалне сарадње”, наводи се у изјави шефа српске дипломатије достављеној Танјугу из Министарства спољних послова.

Делегација и премијер нападнути су каменицама, ципелама и фласама с водом. Премијер је погођен каменом у главу, а наочаре сломљене.

Полиција је интервенисала и сукобила се са нападачима, а српска делегација је евакуисана.

Премијер и делегација су напустили Поточаре и на путу су за Београд, речено је Танјугу у српској делегацији.

Додик: Напад на Вучића, напад на српски народ

Напад на премијера Србије Александра Вучића, напад је на српски народ и на добру намеру и воЉу за помирење између народа, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик поводом каменовања српског премијера на комеморацији у Поточарима.

Додик је у изјави за Радио РС рекао да овај напад говори о томе колико су Бошњаци политизовали овај скуп што је био и основни разлог да се други представници Срба на њему не појаве.

„Очигледно је да се рецимо у Сребреници никада није појавио Алија Изетбеговић јер се бојао каменовања. Бошњаци су добру намеру Вучића злоупотребили, нису је поштовали ни дочекали на прави начин”, рекао је Додик.

„Жао ми је што се то десило јер Вучић то није заслужио, а ја му изражавам захвалност на доброј намери за српски народ”, каже председник Српске.

Напад на премијера Србије говори о томе да је БиХ дубоко подељено друштво, а да је Сребреница и политизована и комерцијализована, закЉучио је Додик у изјави за Радио Републике Српске.

Дураковић разочаран инцидентом, извињење Вучићу

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић извинио се данас премијеру Александру Вучићу због каменовања у Поточарима, након комеморације, истакавши да су то урадили „болесни умови који су искористили овај достојанствени догађај”.

Изразивши дубоко разочарање због овог инцидента, Дураковић каже да нападачи нису чланови породица које данас, на дан обележавања две деценије од злочина у Сребреници, укопавају своје најмилије.

„Вучић је данас загрлио сребреничку мајку Муниру Субашић, присуствовао комеморацији жртвама и на свој ревер окачио сребренички цвет чиме је покушао да саосећа са нашом тугом и боли”, подсетио је он и оградио се од особа које су починиле инцидент.

Дураковић је најавио да ће покушати да успостави контакт с Вучићем како би се извинио због, како је навео, Бошњака који живе у Скеланима, Лијешћу, Добраку, Братунцу и другим местима која су у близини границе са Србијом, пренела је агенција Фена.

Начелник сребреничке општине је закључио да након овога треба заузети заједнички став и осудити инцидент, као и научити лекцију да се „неке ствари у Поточарима неће више препуштати случају”.

Хаџиалићево извињење Вучићу

Истакнути уметник, члан удружења књижевника БиХ, Србије и Црне Горе Сабахудин Хаџиалић извинио се данас председнику Владе Србије Александру Вучићу због каменовања по изласку из Меморијалног центра Поточари, где је присуствовао комеморацији жртвама злочина из јула 1995. године.

„Без обзира што се не слажем са политиком Владе Србије поводом односа према геноциду у Сребреници, овом приликом изражавам захвалност за ваш долазак у Сребреницу, данас, 11.7.2015.”, стоји у поруци коју је премијеру упутило седам потписника.

У писму достављеном Танјуг, Хаџиалић је истовремено замолио премијера да његово извињење прими у име свих оних грађана БиХ, Босанаца, Херцеговаца, Муслимана који, како каже, поштују Вучићев долазак у БиХ.

Хаџиалић каже да је немили догађај гледао на ТВ.

„Видео сам да су вам упућене увреде и звиждуци као и када сте гађани одређеним предметима од појединаца из окупљене масе, као и због провокативних изјава и узвика Алаху екбер и Текбир чиме су уместо преданости вери тим узвицима провоцирали не само вас већ и све оне истинке муслиманске вернике, који посте током светог месеца Рамазана”, навео је Хаџиалић.

„Ви сте се поклонили зртвама геноцида у Сребреници, господине Вучићу, ви сте ставили Цвет Сребренице на ваш ревер и ви сте дошли у Сребреницу. Хвала вам због тога. То је велики корак ка помирењу међу народима ових простора”, закључио је Хаџиалић, који је и члан Друштва књижевника Херцег Босне и главни и одговорни уредник магазина Диоген.

Јагланд, Фајон и Хан реаговали на напад на Вучића

Генерални секретар Савета Европе Торнбјорн Јагланд осудио је данас напад на премијера Србије Александра Вучића током комеморације за сребреничке жртве у Поточарима, а у осуди су му се придружили и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и посланица Тања Фајон .

„Осуђујем данашњи напад на премијера Вучића. Поточари би требало да буду место за промишљање и помирење, а не за насиље”, написао је Јагланд на свом твитер налогу.

Комесар Хан је путем свог налога ту поруку ретвитовао (поновио), а нешто раније данас и написао да комеморација представља пружање руке и да се достојанство и поштовање морају очувати.

Хан је у тој поруци „таговао” (означио) Вучића како би појаснио да је то његов коментар на данашњи инцидент.

Посланица Европског парламента Тања Фајон, која је и сама присуствовала комеморацији, поручила је да се гнуша напада.

„Морамо да користимо речи, а не камење”, поручила је она преко твитера.

Вучић је присуствовао данас комеморативном скупу у Поточарима, али је у једном тренутку нападнут каменицама, ципелама и фласама с водом. Премијер је погођен каменом у главу, а наочаре сломљене.

Полиција је интервенисала и сукобила се са нападачима, а српска делегација је евакуисана.

Агенције о Сребреници и доласку Вучића

Светске новинске агенције извештавају данас из Сребренице, истичући да комеморативном скупу присуствује и председник Владе Србије Александар Вучић.

Фран прес је под ознаком хитно јавио да је Вучић стигао у Поточаре а у једном од извештаја наведен је и садржај Вучицвег писма у којем се осуђује ужасни злочин у Сребреници.

И АФП и АП наводе да је једна група окупљених негодовала приликом Вучићевог доласка, али и да је он разговарао са женама, чији су рођаци страдали у Сребреници, и да га је једна од њих и загрлила.

Америчка агенција АП наводи да су се десетине хиљада људи окупиле у Сребреници у коју су дошли аутобусима, аутомобилима, на моторима и пешице како би обележили 20 година од најгорег масакра у Европи од времена холокауста, какао га назива АП, и присуствовали сахрани посмртних остатака 136 жртава.

Наводећи да Србија и босански Срби негирају да се ради о „геноциду”. АП наводи да је премијер Србије дошао да присуствује комеморацији.

„Будућност можемо градити само на истини. Истина се не може негирати. Сви чланови моје породице су овде испод надгробних споменика. То се не може негирати. Због будућности потребни су нам добри односи”, рекла је Вучићу Када Хотић, која је у Сребреници изгубила сина и мужа, наводи АП.

Агенција наводи да су међу званичницима који присуствују скупу, између осталих, бивши амерички председник Бил Клинтон, премијер Турске Ахмет Давутоглу, британска принцеза Ана и јорданска краљица Нура.

АП подсећа су два међународна суда окарактерисала злочин у Сребреници као геноцид.

И агенција Хина извештава о комеморативном скупу у Сребеници, и наводи речи Хатиџе Мехмедовић Александру Вучићу:

„Добро нам дошао а ја ћу ти закачити овај цвијет. То је симбол страдања. Молимо у име младих да помогнете да БиХ буде функционална држава. Молимо вас у име ових нишана.“ Танјуг

Додик: Напад на Вучића, напад на српски народ

Напад на премијера Србије Александра Вучића, напад је на српски народ и на добру намеру и воЉу за помирење између народа, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик поводом каменовања српског премијера на комеморацији у Поточарима.

Додик је у изјави за Радио РС рекао да овај напад говори о томе колико су Бошњаци политизовали овај скуп што је био и основни разлог да се други представници Срба на њему не појаве.

„Очигледно је да се рецимо у Сребреници никада није појавио Алија Изетбеговић јер се бојао каменовања. Бошњаци су добру намеру Вучића злоупотребили, нису је поштовали ни дочекали на прави начин”, рекао је Додик.

„Жао ми је што се то десило јер Вучић то није заслужио, а ја му изражавам захвалност на доброј намери за српски народ”, каже председник Српске.

Напад на премијера Србије говори о томе да је БиХ дубоко подељено друштво, а да је Сребреница и политизована и комерцијализована, закЉучио је Додик у изјави за Радио Републике Српске.

(Политика)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ranko-Banja Luka says:

    Poturica je nevjera, prodao vjeru za večeru. Ko njima vjeruje, završi kao Vučić, a moglo je i gore, daleko bilo! Oni su stoka, s njima nema dogovora, priznaju samo jezik sile!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u