“Умри мушки – Његушки”!

“Umri muški – Njeguški”!

3 septembra 2015

Miha-Medenica-[kolumna] 67Piše: Mihailo Medenica

Biće da su se striko Milo i kompanija opet naduvali neke loše „trave“, onu što deca podvale ableku Ranku Krivokapiću pa vazda izgleda k’o da Skupštinom Crne Gore predsedava kao selom Štrumpfova, upozoravajući da je Gargamel nadomak Bijelog Polja i da se hitno mora u NATO, Jehovine svedoke, budiste, Evropsku uniji i gde god se još stigne?..

Eno su se sad zabravili kod strika u kabinetu, spustili roletne, navukli Miraša Dedeića na vrata i sakrili pod sto dok se onoj nemani od Njegoša ne dosadi udarati o prozore, preteći da će ih guslama i „Gorskim vijencem“ tuć’ po šupljim glavama, i to onim kolekcionarskim primerkom s koricama debelim ko obraz Jevrema Brkovića!

Elem, ne prođe mnogo da se vladika Rade ne nađe na listi najtraženijih kriminalaca u Crnoj Gori, izuzev onih koji ne bi da potražuju sami sebe, pa se, evo, i s konca ovog leta krenulo u poteru za osumnjičenim Petrom Petrovićem, poznatijim u Spužu kao Njegoš, ili pseudonimom Rade, odnsono, vladika, pokopanim na Lovćenu ali očigledno živlljim nego što bi valjalo da je!

Zapravo, kad je već umro ne bi valjalo uopšte da živi, takav je valjda red i poredak, ali ne,nj to za odbeglog Petrovića izgleda ne važi, pa bi pošto- poto među decu, da ih kvari i vrbuje, da ih onom „prokletom“ prozom i stihom tera u narkomaniju ili ne daj bože, još gore- u pamet!!!

E, zato se družina Mila, prstenova i tendera valjano „navarila“ Rankovog pašnjaka i odlučila da posluša mudar aber Mustafe Cerića, nekdašnjeg bosanskog reisa, koji je radiji bunikama neko „gandži“ upozorio da nikada Bošnjak ne sme da spava, a da nije budan dok god se „Gorski vijenac“ čita i peva u školama, crkvama, guslama, i eventualno čuje ponegde kao zvuk zvonjave mobilnih telefona!

Njegoš je, jelte, genocidni pesnik kako bunikavi Mustafa tvrdi, što „navareni“ perjanici DPS potvrđuju, svodeći ga od ove godine na meru kratkog i lošeg vica u školskom gradivu!

Do sad su ga podvodili pod lošeg pisca za decu, a od ove godine našao se u kategoriji: „loš za decu“, bez onog- pisac, pa će se za mršavu dvojku osnovci batrgati s njim tek u osmom razredu, analizirajući stih i po, koliko je odmereno za čitanku, i nešto manje od toga u drugom srednje, al’ samo ako hoće da naljute profesora i pokvare ocenu!

Uz to će, verovatno, kao čest motiv biti strogo zabranjen za tetoviranje, dok će se svaki posetilac mauzoleja na Jezerskom vrhu morati po silasku da objasni šta je tražio gore, jel video đe Njegoša da se mota, šta mu je ovaj rekao, jel’ opet pominjao Kosovo i Metohiju, jel srbovao nesrećnik nesrećni, jel kazao šta protiv Mila i partije, i na kom jeziku što je najvažnije?!

Šalu na stranu, kao dete Crne Gore, one doveka divne, časne, ponosne, paperjaste koliko i krševite, opevane, oplakane, grobne, rodne, ljute, umiljate, prgave a vazda dobrodušne- ne mogu da odćutim na besmisao smisla koji godinama uspostavljaju mojoj/našoj nesrećnici kao alternativu postojanja koje nema alterntivu!

Nije ovde reč o srbovanju, kako će već zadušne montenegrinske babe da nariču, već suštine bez koje nema ni Srba ni Crnogoraca, jer poričući Njegoša poričemo koren, avetinje avetne!

Bez razlike jel srpski il’ crnogorski, s korenom smo hrast, bez njega tek pikavac nag pločniku kojim klaparaju skupe cipele jeftinih politikanata i pridvorica koje postoje još samo kao senke za kojima se vuku nekadašnji ljudi!

Ako Njegoš ima alternativu onda je ima i Crna Gora, to je valjda taj Montenegro koji pominjete kao pradedovinu, mada iskreno ne znam koja vam je to država i gde se tačno nalazi: od gluposti levo ili desno ka bespameti?!

Ostavite se više Lovćena i one umne glave na njemu- vas radi, jer doći će dan kada sebe nećete poznati u ličnoj karti!
Ili da lepo i Lovćen na tender, kao „simpatično montažno- demontažno brdašce pogodno za dvorišta“, uz pripadajući mauzolej koji se može preurediti u parking prostor, ostavu, letnju kuhinju ili skladište identiteta- ako kome kad zatreba!

P. S. Ne ljuti se čika Njegoš na vas, bez brige, razumeo je on i veće ableke, a neće šaku „naduvanih“ politikantskih pubertetlija! Svijet je ovaj tiran- tiraninu, a kamoli duši Milorodnoj!

(Dvaujedan.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vuk Samotnjak says:

    Sta li ce uraditi milo I milovici kad se neko seti vladike Danila?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *