УМРО ХЕЛМУТ КОЛ

UMRO HELMUT KOL

16 juna 2017

Bivši nemački kancelar Helmut Kol preminuo je u 87. godini života. On je umro u jutarnjim satima u svom domu u Ludvigshafenu, objavio je danas nemački list Bild.

Helmut Kol je 16 godina obavljao funkciju kancelara Zapadne i ujedinjene Nemačke, odnosno od 1982. do 1998. godine.

On je kao kancelar ujedinio Nemačku nakon rušenja Berlinskog zida 1989. godine, a do zvaničnog ujedinjenja je došlo 3. oktobra 1990. godine.

Samo godinu dana kasnije bio je jedan od ključnih aktera rušenja SFRJ. Nemačka je 19. novembra 1991. godine najavila priznanje Hrvatske u avnojevskim granicama u kojima su se našli i predratni delovi teritorije Srbije (Baranja) i veliki deo srpskog naroda u Krajini i Slavoniji. To priznanje je stupilo na snagu 15. februara 1992. godine.

Bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić izjavio je kasnije da je Helmut Kol u toku jedne noći naterao Britaniju i Francusku da i one pristanu na proglašenje nezavisne Hrvatske.

Kako je rekao, to se dogodilo u noći između 16. i 17. decembra 1991. godine, kada je uz Kola bio njegov šef diplomatije Hans Ditrih Genšer, koji su zagovarali priznanje hrvatske koja je bila saveznik nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Britanski premijer DŽn Mejdžor i francuski šef diplomatije Rolan Dima su zauzeli stav da Jugoslaviju treba sačuvati, i da ne treba priznavati Hrvatsku i Sloveniju. Međutim, nakon Kolovog „zavrtanja ruku“, kako je rečeno, predstavnici ovih zemalja su promenili mišljenje i odlučili da podrže nezavisnu Hrvatsku.

„Kol te noći nije spavao. Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Ufe Eleman-Jensen. Detalje o toj noći ispričao mi je Hans Ditrih Genšer sedam godina kasnije, u pivnici ‘Medvedgrad’ u Zagrebu“, ispričao je Granić.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. patrija misija says:

    Crko dabogda i mrtav,goreo u Paklu ! Djavoli mu oci kopali, Ante Pavelic pod njim vatru lozio, a Franjo Tudjman zar raspirivao ! Dusa mu nigde mira ne nasla dok je veka i sveta i dok postoji istina o Jasenovcu i ostalim ustaskim zlocinima.

    • Lajla says:

      Potpisujem svaku napisanu rec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *