Умро је Јосип Броз

Umro je Josip Broz

23 marta 2015

antonije-kovacevic-1355339770-240709Piše: Antonije Kovačević

Nezvanična istorija kaže da je dana 14. februara 1980. godine razaraču „Split“ (u sastavu Jugoslovenske ratne mornarice), koji se u tom trenutku nalazio u vodama Crnog mora, stigla šifrovana poruka koju je vezista, bled u licu, odmah odneo kapetanu. Na njoj je pisalo: „Josip Broz Tito je umro.“

Nešto kasnije, poruka je povučena s kablograma i usledio je demanti. Priča dalje kaže da su lekari Kliničkog centra u Ljubljani, po direktivi tadašnjeg političkog i vojnog vrha, tada već klinički mrtvog Tita priključili na aparate za održavanje funkcije mozga. Pet dana kasnije, najveći sin naših naroda i narodnosti ištekan je iz struje, hladan i bel.

Ali narodi i narodnosti to nisu znali. Tek nekoliko glavudža u sivim mantilima i sivomaslinastim uniformama. Šta sad? – pitala se obezglavljena vrhuška, od koje se očekivalo da povede mase. Odlučili su da vest do daljeg čuvaju u najvećoj tajnosti i prolongiraju dok ne smisle kuda dalje, a da „s njegovog puta ne skrenemo“. Tako je nastala čuvena parola/floskula „I posle Tita Tito“, koja je emitovana u etar odmah po objavljivanju zvanične vesti o Titovoj smrti 4. maja 1980. godine.

Od Brozove smrti prošlo je već punih 35 godina, ali se u ovdašnjoj armadi, nekad JNA, danas Vojsci Srbije (VS), malo šta promenilo.

O tome svedoči i sledeći detalj: članovi vojne komisije koju je oformio general Diković u sredu su završili izveštaj o uzrocima pada helikoptera u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život, a koji s nestrpljenjem očekuje cela nacija. Ministarstvo odbrane je obavestilo javnost da je izveštaj poslat tužilaštvu, ali je ono sutradan reagovalo skoro pa u čudu saopštenjem da im nikakav izveštaj nije stigao.

I nije jer su ga majstori iz komisije poslali – poštom (!?)

U isto vreme, u domaćoj javnosti, kao u osinjaku, rojile su se teorije zavere, manje ili više (ne)realne; kako su za nesreću krivi bahati ministri koji su poželeli da se fotografišu, da je helikopter ostao bez kerozina, a da pilotu nije dozvoljeno da ga natanka…

I dok smo mi tako jedni drugima kidali džigerice i prebrojavali se lepeći etikete režimskih i antirežimskih medija, dok je Vučić u predinfarktnom stanju branio ministre i prozivao novinare… Pismonoša iz komisije je svratio na trafiku, jer je baš u tom trenutku shvatio da su mu usta presušila, otpio gutljaj vode, pa onda natenane olizao lepak na koverti i pažljivo, kao da je od stakla, spustio pošiljku u sanduče. „Druže generale, zadatak – obavljen!“, raportirao je pretpostavljenom sutradan u zoru, posle postrojavanja.

Nije, dakle, cenjeni publikume, najveći problem VS taj što oprema i naoružanje nisu obnavljani po 20 ili 30 godina, već što po kabinetima i prašnjavim vitrinama Generalštaba i dalje caruje ideologija koja je nadživela i Broza, a kako sada stvari stoje – nadživeće i nas. Dokle se dotična ne iskoreni, udaraćemo glavom u zid, prebrojavati mrtve i nikad do kraja nećemo biti sigurni da li je Tito mrtav – ili samo folira.

(Press)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sale says:

    TITO JE ZA SRBE BIO BALKANSKI HITLER....https://zlj13051967.wordpress.com/2014/10/19/vatikanlondonhitlerpavelic-i-tito-protiv-srba/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *