УМРО УСТАШКИ ЗЛОЧИНАЦ ТОМИСЛАВ МЕРЧЕП

УМРО УСТАШКИ ЗЛОЧИНАЦ ТОМИСЛАВ МЕРЧЕП

17 новембра 2020

У Загребу је умро након дуге болести Томислав Мерчеп (69), осуђени ратни злочинац који је због недела над српским цивилима био осуђен на седам година затвора.

Судило му се због убиства Срба које су починили припадници јединице која је носила његово име, а никада до краја није разјашњено да ли су деловали по наредбама Мерчепа или више власти. Мерчеповци су сурово убили породицу Зец, ликвидиравши Михајла и Марију и њихову тада дванаестогодишњу кћерку Александру.Због наводних процедуралних грешака Мерчеповци су прво ослобођени, а у поновном суђењу проглашени кривим. Када су о овом стравичном догађај почели да пишу хрватски медији, то је изазвало је реакције међународне јавности која је вршила притисак да се суди и Томиславу Мерчепу.

Мерчеповци су урадили и бројне злочине у Пакрачкој пољани где су убили најмање 40 особа. О томе је сведочио један од бивших припадника те злочиначке јединице, а оптужница против Мерчепа подигнута је тек 2011. године.

Испитани су бројни преживели сведоци који су детаљно описали како је деловала јединица под заповедништвом Томислава Мерчепа и која су све мучења прошли српски цивили. Описан је и пут који је Мерчеп прошао деведесетих година, да би једно време био и саветник бившег министра унутрашњих послова Хрватске Ивана Векића.

Упркос настојањима многих из тадашњег хрватског политичког врха да заштите Мерчепа, оне је на крају осуђен, али је велики део затворске казне провео у бањи на лечењу. Кандидат на председничким изборима у Хрватској Мирослав Шкоро је изјављивао да би га, ако постане шеф државе, помиловао.

KOMENTARI11 коментара

 1. Kulak says:

  Ipak je zlikovac na kraju kažnjen.Kaznio ga Bog.

  • Rolovic says:

   Dozivio ljepu starost jer ej Srbija bila pasivna. Srbija je gofnarska zemlja. Sjetimo se kako su krvati zapjenusano gonili i najmanje srpske sarafcice. A nash olosh od politicara nista.

 2. Portopranco says:

  Taj merčep je bio jedan od najmonstruoznijih zlikovaca u evropskoj historiji,ubica civila,djece,staraca i zarobljenika.Monstrum koji se bojao bitke prsa u prsa pa se iživljavao na nemoćnima.Po direktnom naređenju merčepa ubijena je djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec i njena obitelj u Zagrebu.Najgore od svega je što se licemjerno hrvatsko "pravosuđe" rugalo cijelom svijetu i godinama izmišljalo nekakve proceduralne greške da bi zlikovac bio što manje u zatvoru.

  • Karital says:

   Bojao se bitke prsa o prsa, zato je platio glavom udbin ubojica Božović Giška u Gospiću.Nema smisla da spominjete Aleksandru Zec i familiju, iz razloga što je pokojna Aleksandra jedino srpsko dijete koje su ubili Hrvtai, dok je od strane srba ubijeno nekoliko tisuća hrvatske djece.

 3. Velika Metla says:

  А је ли на мртво умро ? Ако јесте, зезнуо се, неће други пут.

 4. Avangard-Kinžal says:

  Merčep-čep...ko mu yebe mrtvu ustašku idiotsku vatikanersku mater. Nek je pred lipsanje video ekonomsku i demografsku propast svoje Kroejše, ali žao mi je što nije video i poslednji čin njene potpune (skorašnje) propasti i nestanka pa da shvati da je sve zločine činio UZALUD !

 5. persida says:

  U Srbiji, dan zalosti. Nije li Vucic obecao Kolindi da necemo vise o ustasama?

 6. garo says:

  Nijeumro vec krepo, jer umiru ljudi a psi krepavaju.

 7. vanja says:

  Otputovao je u svoju pravu otadzbinu : pakao. Neka ga na tom putu isprate papine molitve.

 8. Gagi says:

  Iskreno se nadam da ce mu "gore" docek organizovati spalir Srba sa preklanim vratovima, razbijenim lobanjama i deca bez ociju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u