UMRO ZA AL-KAIDU: Smrt Mirze Ganića uznemirila Sandžak

UMRO ZA AL-KAIDU: Smrt Mirze Ganića uznemirila Sandžak

9 januara 2014

dru-MIRA-GANIC_620x0Smrt devetnaestogodišnjeg Mirze Ganića u Siriji i potresne slike iz Alepa, uznemirile su ceo Sandžak.

Odmah se razvila polemika: da li uznemirujuće fotografije treba objavljivati ili ne? Jedni traže da se uklone sa sandžačkih i bošnjačkih sajtova, bar zbog Ganićeve porodice, drugi vele da ih treba ostaviti da se vidi „kako šehidi umiru nasmejani“.

Svi izražavaju saučešće porodici u Gornjem Sebečevu kod Novog Pazara, koja se ne oglašava. Jedni tvrde da je Mirza uludo izgubio glavu za tuđe ciljeve i interese velikih sila, drugi ga nazivaju junakom Sandžaka koji je „stradao na Božijem putu, boreći se za islam i Alah će ga nagraditi dženetom (rajem)“.

Pominje se i to da Mirza nije poginuo od ruke Bašara el Asada, protiv koga je otišao da se bori, već su ga ubili opozicionari iz Slobodne sirijske vojske, koji su mu do pre nedelju dana bili saveznici. Ova činjenica, kao i to da se Sandžaklije i Bosanci bore na strani Al nusre, povezane sa Al kaidom, brinu Mirzine sunarodnike. Strahuju od novih pogibija, jer u Siriji ratuje oko tridesetak Sandžaklija.

U Siriji su se Islamski front i Slobodna sirijska vojska okrenuli protiv vojske Islamske države Iraka i Šama (IDIŠ) koja je povezana sa frontom Al nusra i Al kaidom, a čiji su pripadnici svi mudžahedini sa Balkana. Sandžaklije, Bosanci, Albanci sada su u velikoj opasnosti. Svi su protiv njih.

Sirijska „opozicija“ procenjuje da joj pripadnici Al kaide nanose štetu, „otimaju revoluciju“, i da zbog njih Amerikanci nisu hteli da intervenišu, pa su odlučili da ih eliminišu – ističe Novopazarac koji je ne vezi sa nekima koji tamo ratuju.

Pre Ganića u Siriji su poginuli Eldar Kundaković (Ebu-Bera) iz Novog Pazara i Adis Salihović (Ebu-Merdija) iz Rožaja.

ŽAO MI JE DETETA…

Bez obzira na to što mi je pretio, potresena sam i ožalošćena smrću Mirze Ganića. Žao mi je tog deteta, njegove majke i porodice. On je žrtva nesrećnih okolnosti. Iskoristili su ga i kao topovsko meso poslali u Siriju ljudi bez duše kojima tuđi život ništa ne znači. Bojim se da će nam tek otimati decu i da ćemo na ovakav i sličan način nepovratno izgubiti mnogo mladih – kaže Aida Ćorović, koja je zbog Ganićevih pretnji dobila policijsku zaštitu.

PESMA RODITELJIMA

Nekoliko dana pred smrt Mirza Ganić je na fejsbuk-profilu objavio i dve pesme koje je posvetio roditeljima.

/Volim vas roditelji moji,/ znam koliko ste o meni brinuli/ dok sa bio mali/ i sa koliko ste me strepnje/ ispraćali i dočekivali iz škole./

/Strpite se,/ dženet (raj) je blizu,/ ako nam se Alah smiluje videćemo se tamo (u raju)./ Da džihada nije bilo/ ništa me ne bi sprečilo/ da vam doživotno činim dobročinstvo./ Ne zna se ko će prvi umreti,/ ali budite strpljivi./

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *