UN ĆUTE: Nijedan ruski kamion iz humanitarnog konvoja još nije prešao granicu

UN ĆUTE: Nijedan ruski kamion iz humanitarnog konvoja još nije prešao granicu

21 avgusta 2014

Tan2014-8-20_185334783_0_620x0Humanitarni konvoj iz Rusije, namenjen ugroženom stanovništvu na istoku Ukrajine, još stoji na granici i za sada nijedan kamion nije prešao na ukrajinsku teritoriju, jer carinici tokom noći nisu obavili neophodne formalnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, prenosi Itar tas.

Ukrajinske službe će početi sve neophodne provere čim dobiju zvganičnu potvrdu da su predstavnici Međunarodnog crvenog krsta spremni da isprate konvoj do odredišta, navodi se u saopštenju.

Precizira se da Crveni krst treba da preuzme punu odgovornost za sve logističke aspekte transporta robe, uključujući određivanje rute i distribuciju pomoći na teritoriji Ukrajine, a neophodne su i pune garancije za bezbednost pripadnika Crvenog krsta i tovara.

Prvih 16 kamiona sa humanitarnom pomoći stiglo je na granični prelaz u sredu uveče, ali do sada nijedan nije dobio dozvolu da pređe na teritoriju Ukrajine.

To je za Itar tas potvrdio i predstavnik za medije ruske Uprave carina za južni region Rajan Farukšin.

Svih 16 kamiona još stoje na graničnom prelazu, jer nijedan nije prošao kontrolu, iz razloga koji ne zavise od ruske carinske službe, rekao je Farukšin.

Ruski humanitarni konvoj, u kome je 270 kamiona sa 2.000 tona pomoći, stigao je do ukrajinske granice 14. avgusuta i još čeka dozvolu za prelazak.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nenojsa says:

    ... odjedared iz Srbije za ulazak u HR se ceka po 16.h .... hajde jedne TZ Sankcije da izguramo ... od Zapada i onako nikakve koristi ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *