UN ispituje Vatikan u vezi sa zlostavljanjem dece

UN ispituje Vatikan u vezi sa zlostavljanjem dece

16 januara 2014

vatican_1714710cKomitet UN za dečja pravau Ženevi podvrgnuće danas vatikanske zvaničnike ispitivanju u vezi sa seksualnim zlostavljanjem koje su nad hiljadama dece spovodili pripadnici rimokatoličkog sveštenstva.

Očekuje se da će UNCRC postaviti predstavnicima Vatikana dugačak niz pitanja, prisiljavajući Svetu stolicu da se prvi put brani u javnosti, prenosi BBC.

Sveta stolica se suočava sa optužbama da je omogućila seksualno zlostavljanje nad hiljadama dece time što je štitila pedofile među sveštenicima na štetu žrtava. UNCRC je prošlog jula zatražio detaljne informacije o svim slučajevima zlostavljanja koji su zabeleželni u Vatikanu od 1995.

Te informacije su uključivale i odgovore na pitanja da li je sveštenicima, monahinjama i monasima koji su krivi za seksualne zločine bilo dozvoljeno da ostanu u kontaktu sa decom, koje su pravne akcije preduzete protiv njih i da li je bilo ućutkivanja onih koji su podneli tužbe.

U svom odgovoru, Sveta stolica je saopštila da njena praksa nije da objavljuje informacije o verskoj disciplini sveštenstva ukoliko to ne zatraže vlasti u zemlji u kojoj su sveštenici na službi. Sveta stolica je tada naglasila da je izmenila kriterijume za odabir sveštenika i revidirala zakon kojim se obezbeđuje adekvatna disciplina među sveštenstvom.

Vatikan nije želeo da pruži nikakve informacije o današnjem ispitivanju, saopštivši da je za sporne slučajeve odgovorno pravosuđe zemalja u kojima je došlo do zlostavljanja. Rimokatolička crkva je kritikovana zbog toga što nije adekvatno odgovorila na optužbe za seksualno zlostavljanje.

Papa Franja je saopštio da je rešavanje pitanja zlostavljanja ključno za kredibilitet Crkve, a prošlog meseca je objavio da će biti formiran vatikanski komitet za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece u Crkvi i ponudio pomoć žrtvama. Papa Franja je, takođe, pooštrio vatikanske zakone o zlostavljanju dece, proširivši definiciju zločina nad maloletnicima i na seksualno zlostavljanje dece.

Sveta stolica je potpisnica Konvencije UN o dečjim pravima, pravno obavezujućeg dokumenta koji nalaže zaštitu dece i brigu o njima. Vatikan je ratifikovao tu konvenciju 1990. godine, ali posle izveštaja o primeni 1994. nije podneo nijedan izveštaj o napretku sve do 2012. godine, i to posle žestokih kritika nakon što su 2010. obelodanjeni slučajevi zlostavljanja dece u Evropi i šire.

U Nemačkoj je sveštenik Andreas L. 2012. godine priznao krivicu po 280 tačaka optužnice za seksualno zlostavljanje trojice dečaka tokom 10 godina.

Obelodanjivanje zlostavljanja za koje su odgovorna dva bostonska sveštenika, Pol Šenli i Džon Džogan tokom 1990-ih izazvalo je ogorčenost u američkoj javnosti.

Belgijski biskup Rože Vangeluve povukao se sa položaja u aprilu 2010. godine pošto je priznao da je godinama seksualno zlostavljao jednog dečaka.

Italijanska katolička crkva priznala je 2010. godine da je u periodu od 10 godina prijavljeno oko 100 slučajeva pedofilije među sveštenicima.

U izveštaju koji je objavljen 2009. godine utvrđeno je da je u irskim industrijskim školama i sirotištima pod katoličkom upravom seksualno i psihološko zlostavljanje bilo „endemsko“ tokom većeg dela 20. veka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *