UN: Postoje čvrsti dokazi da se u Siriji koristio sarin

UN: Postoje čvrsti dokazi da se u Siriji koristio sarin

16 septembra 2013

061212_fr_syria_640Istražitelji UN u izveštaju o Siriji navode da postoje „uverljivi dokazi“ da je nervni gas sarin korišćen u raketnom napadu u Damasku prošlog meseca,javlja BBC.

„Uzorci tla, hemijski i medicinski uzorci koje smo prikupili pružaju jasan i uverljiv dokaz da su rakete zemlja-zemlja koje su sadržale nervni gas sarin upotrebljene 21. avgusta u oblasti Gute kod Damaska“, navedeno je u njihovom izveštaju, prenosi AP. Međutim, ne navodi se ko je u tom napadu koristio sarin.

„Zaključak je da je hemijsko oružje upotrebljeno u sukobu između dve strane u Sirijskoj Arapskoj Republici protiv civila, uključujući decu, u relativno velikoj meri“, piše na prvoj stranici izveštaja koji je šef tima istražitelja UN Ake Selstrom podneo generalnom sekretaru UN Banu Ki-Munu, a koju su fotografi uslikali prilikom predaje izveštaja.

SAD su optužile vlast Bašara al Asada da su odgovorne za hemijski napad, zbog čega je pokrenula kampanju među svojim saveznicima da je podrže u vojnoj intervenciji na Siriju. Ta podrška je, međutim, izostala i Francuska je zemlja koja podržava SAD za vojnu intervenciju u Siriji.

U međuvremenu je postignut dogovor između SAD i Rusija i SAD su postigli sporazum o kontroli hemijskog oružja u Siriji koji bi za sada mogao da spreči američku vojnu invaziju na Siriju.

Generalni sekretar UN sada treba da predstavi taj izveštaj Savetu bezbednosti UN. Ban Ki Mun će informisati Savet bezbednosti o tom izveštaju na sastanku iza zatvorenih vrata, nakon čega će se obratiti novinarima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *