UN: Ruske snage ne mogu na Golan

UN: Ruske snage ne mogu na Golan

8 juna 2013

russian-baseUjedinje nacije su saopštile da ne mogu da prihvate ponudu Rusije da njeni mirotvorci zamene austrijske na Golanskoj visoravni zbog sporazuma koji postoji između Izraela i Sirije, a kojim je zabranjeno stalnim članicama Saveta bezbednosti UN da učestvuju u posmatračkoj misiji na Golanu.

UN su izrazile zahvalnost zbog jučerašnje ponude Rusije koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, nakon što je Austrija saopštila da će povući oko 380 svojih vojnika sa Golanske visoravni zbog intenziviranja sukoba između sirijskih snaga i pobunjenika u pograničnom području, preneo je Rojters.

Portparol UN Martin Nesirski izjavio je da je u ovom trenutku za svetsku ogranizaciju nemoguće da prihvati ponudu Rusije jer je ona, pored Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Kine, jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a prema protokolu sklopljenom između Izralea i Sirije, stalnim članicama nije dozvoljeno da učestvuju u posmatračkoj misiji na Golanu.

Nesirski je, međutim, izazio zahvalnost Rusiji na ponudi da na Golan pošalje svoje vojnike.

Ambasador Velike Britanije u UN Mark Grant, koji je ovog meseca predsedavajući Savetom bezbednosti UN, izjavio je da ostali pripadnici posmatračke misije UN na Golanu treba da ostanu tamo, iako će ih biti manje posle povlačenja austrijskih vojnika.

On je dodao da će UN zatražiti od Filipina i Indije, čiji vojnici takođe, učestvuju u posmatračkoj misiji na Golanu da povećaju broj svojih vojnika, ali da će zatražiti i od drugih zemalja da na Golan pošalju svoje vojnike.

U isto vreme UN pokušavaju da zamole Austriju da odloži povlačenje svojih vojnika, dodao je Grant.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *