УН се огласиле о поступку Приштине према држављанину РУСИЈЕ

УН се огласиле о поступку Приштине према држављанину РУСИЈЕ

2 јануара 2022

Статус персонe нон грата није применљив на запослене у УН, изјавио је портпраол генералног секретара ове организације Стефан Дижарик коментаришући одлуку власти самопроглашене републике Косово у вези са руским дипломатом.

„Сазнали смо да су косовске власти прогласиле за персону нон грата запосленог у Мисији УН на Косову (УНМИК). Косовске власти нису дале мисији никакво званично саопштење у вези са овом објавом“, рекао је он.Представник генералног секретара је нагласио да доктрина персона нон грата није применљива на особље УН и није предвиђена Уредбом УНМИК-а 2000/47 (о статусу, привилегијама и имунитету КФОР-а и УНМИК-а и њиховог особља на Косову).

Дижарик је додао да сваку забринутост у вези са особљем мисије УН на Косову треба усмерити на њено руководство како би оно могло да реши то питање у складу са статусом, привилегијама и имунитетом саме мисије и њеног особља.

„УНМИК и седиште УН предузимају одговарајуће мере како би осигурали безбедност члана мисије и у контакту су са одговарајућим органима у овој ситуацији“, закључио је портпарол.

Приштина је 31. децембра прогласила запосленог у мисији УН из Русије за персону нон грата због активности које су наводно неспојиве са дипломатским статусом. Амбасада Русије у Србији назвала је ову одлуку провокацијом „предузетом да би се придобила наклоност западних ментора“.

KOMENTARI3 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Šiptari ne zarezuju ni UN. Mora se priznati da su odlučni. Oni teraju po svome. Međunarodno pravo, nije nikako pravo, ako ga Šiptari gaze kad god im je volja. To samo naša vlast se kune u medjunarodno pravo.Njihovo rukovodstvo smatram kao naprijateljko prema Srbiji, ali ne mogu da ne navedem da imaju smelosti i odlučnosti.

  • Popac says:

   Какву смјелост, какву,храброст!?Они да газе по УН,прешутно им се дозвољава и хушка на Србију.

 2. Попац says:

  Бједни,дрогирани нарко дилери ку... се много.Полако нећете вјечно имати Амере и Швабе за леђима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u