УН се огласиле о поступку Приштине према држављанину РУСИЈЕ

UN se oglasile o postupku Prištine prema državljaninu RUSIJE

2 januara 2022

Status persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portpraol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik komentarišući odluku vlasti samoproglašene republike Kosovo u vezi sa ruskim diplomatom.

„Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom“, rekao je on.Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Dižarik je dodao da svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu treba usmeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da reši to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja.

„UNMIK i sedište UN preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji“, zaključio je portparol.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom „preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora“.

KOMENTARI3 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Šiptari ne zarezuju ni UN. Mora se priznati da su odlučni. Oni teraju po svome. Međunarodno pravo, nije nikako pravo, ako ga Šiptari gaze kad god im je volja. To samo naša vlast se kune u medjunarodno pravo.Njihovo rukovodstvo smatram kao naprijateljko prema Srbiji, ali ne mogu da ne navedem da imaju smelosti i odlučnosti.

  • Popac says:

   Kakvu smjelost, kakvu,hrabrost!?Oni da gaze po UN,prešutno im se dozvoljava i huška na Srbiju.

 2. Popac says:

  Bjedni,drogirani narko dileri ku... se mnogo.Polako nećete vječno imati Amere i Švabe za leđima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *