Uništena spomen ploča srpskim žrtvama ustaškog logora

Uništena spomen ploča srpskim žrtvama ustaškog logora

23 jula 2013

jadovno_dan-sjecanjaTreći put na ostrvu Pagu uništena je spomen ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno, koju su u junu postavili Koordinacija jevrejskih opština, Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca. Obeležje je uništeno u noći između 18. i 19. jula. Prethodno je bilo na meti 1991. i 2010.

Tim povodom zajedničkim saopštenjem su se oglasili Milorad Pupovac i Ognjen Kraus.

„Sedam decenija nakon osnivanja ustaških logora smrti predstavnici naroda žrtava prinuđeni su da još jednom podsetiti na razmere zla ustaštva i fašizma koje se danas negira, umanjuje ili prećutkuje“ kažu Pupovac i Kraus, koji zahtevaju da se počinioci uništene spomen ploče kazne. „Nedopustivo je da treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni da štite baštinu i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i na tekovine antifašizma. Gotovo je neverovatno da su predstavnici naroda žrtava i antifašisti usamljeni u ukazivanju na porast revizionizma u svim sferama društva“, piše u saopštenju predsednika Koordinacije jevrejskih opština Ognjena Krausa i predsednika SNV- a Milorada Pupovca.

„Ravnodušnost prema tome ne samo da vređa spomen na žrtve nego i otvara prostor za fašistoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pevanjem ustaških pesama na gradskim trgovima Zagreba ili u podnožju spomenika u Jasenovcu. Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smeju da budu problem isključivo predstavnika manjinskih grupa već bi trebalo da budu i predmet interesa hrvatske državne politike“, tvrde Kraus i Pupovac.

Ustaški logor smrti Jadnovo osnovan 1941. godine i u njemu je ubijeno više desetina hiljada Jevreja i Srba. U logor Slana ustaše su dovodili muškarce, a u logor Metajna žene i decu i to najčešče iz logora Ovčara, nedaleko Gospića. Mnogi nisu dočekali ni kraj putovanja jer su ih ustaše ubile na putu i bacale u more u Paškom kanalu. Uslovi u logoru na Pagu bili su strašni, ustaše su žrtve mučile, nisu im davali hranu i vodu, a žene su silovali. Poslednji zatočenici logora na Pagu bili su logoraši koji su gradili logor u Jasenovcu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *